Stiati ca primele cladiri zgarie nori au existat cu mai bine de 1700 de ani in urma? Unde?… ei bine, in Orientul Mijlociu, mai exact in Shibam, Yemen.

Zgarie norii din Shibam, Yemen Sursa
Intr-o zona aflata pe un deal vecin unui curs de apa intermitent, intemeietorii orasului Shibam au inaltat cladiri de locuit care atingeau pana la 29 de metri – adica aproape 8 etaje, ceva nemaiauzit pentru acea vreme. In plus, spre deosebire de cladirile de astazi, cele din Yemen sunt construite din caramizi de lut, insa atat de solid lucrate, incat de-a lungul timpului au putut tine piept furtunilor puternice de nisip.

Zgarie norii din Shibam, Yemen, pe Drumul Tamaiei spre Mediterana Sursa

Shibam, Yemen, secolul III vs. secolul XXI Sursa
Asezarea s-a ridicat intr-o perioada infloritoare pentru comertul cu tamaie, smirna, aur din Ophir, tesaturi din Yemen, condimente si pietre pretioase din India, care erau duse spre Mediterana pe Drumul Tamaiei. Datorita traseului, Shibam a dobandit putere economica, devenind centrul regatului Hadramaut, importanta sa continuand pana in secolul IX. In secolul al III-lea e.n. era atat de renumit pentru constructiile sale neobisnuite, incat caravanele care treceau pe-aici duceau vestea orasului cu case inalte pana la cer.
De-a lungul secolelor, unele dintre locuinte au fost refacute fara ca planul planul cladirilor sau aspectul orasului sa fie schimbat. Chiar si in zilele noastre constructorii din Shibam lucreaza conform traditiei, cu caramizi de lut uscate la soare. Atunci cand zidurile exterioare se inclina prea mult din cauza solului nisipos, sunt inlocuite cu altele noi. Neschimbat a ramas si modul de viata al familiilor, obisnuite sa locuiasca in spatii inguste.

Timpul sta pe loc in Shibam Sursa
Etajele inferioare sunt folosite in general drept camari sau depozite, la mijloc locuiesc femeile si copiii iar etajele superioare apartin barbatilor si invitatilor lor.

Fereastra din lemn atent ornata Sursa

Interiorul unei locuinte din Shibam Sursa

Interiorul unei locuinte din Shibam Sursa
Atat modul de viata al locuitorilor sai cat si centrul orasului cu moscheea sa alba ne-ar transporta cu usurinta in timp cu o mie de ani daca nu am tine cont de motorete, cabluri electrice si stalpul pentru iluminat public…
Am gasit si un film cam lung, ce e drept, dar relevant ca atmosfera. Poate, cine stie? intr-o buna zi aceste frumuseti arhitecturale vor putea fi vizitate fara senzatia trista a unei lumi care a uitat de ea insasi.
Arabia Felix – Yemen from zenoyu on Vimeo.
Citeste si:
- Planet Earth. Video.
- Pe taramul Hobbitilor. In Noua Zeelanda.
- Stonehenge, poarta spre o alta lume
- Cu bicicleta prin Africa
- Marea Moarta. Sau Marea lui Lot.