Cum se ajunge la Vulcanii Noroiosi
Mergi spre Buzau. Din Buzau continui pe DN10 spre Brasov, pana la kilometrul 18. Acolo intri in satul Satuc (yep!) si faci dreapta spre comuna Berca. Traversezi raul Buzau si din intersectia marcata corespunzator faci stanga, peste un pod mai mic.
De acolo te ghideaza indicatoarele puse destul de recent de catre stat.
Drumul serpuieste prin sate, si are portiuni foarte bune amestecate cu portiuni mai proaste sau chiar bucati unde lipseste asfaltul cu desavarsire (primarii din localitati stiu de ce…). Numai bun de testat masini… 🙂
Cand ajungi la primul marcaj “Vulcanii Noroiosi”, alegi drumul spre stanga, care urca direct catre Paclele mari. Daca ai suficient timp la dispozitie, dupa ce vizitezi Paclele mari poti alege sa continui drumul cu masina si spre Paclele Mici.
Dupa 2 kilometri ajungi langa o cladire unde iti poti lasa masina si continua pe jos peste deal pana la Paclele Mici.
Ce e de vazut la Vulcanii Noroiosi
Odata ajuns aici, in zona vulcanilor noroiosi, esti surprins de o senzatie neobisnuita. Ai impresia ca esti un pamantean aflat pe o alta planeta. Cand e innorat, platoul arid cu milioane de crapaturi si torenti adanci separati de creste te fac sa crezi ca ai ajuns pe luna. Sau, daca apare soarele, in plin desert african, pentru ca noroiul uscat vireaza imediat din gri in galben deschis. In afara de pozele de mai jos puteti vedea si niste panorame la 360 de grade cu Vulcanii Noroiosi pe panblogus.
De jur imprejur vezi terenuri sterpe, inundate de noroi si acoperite de un strat gros de namol solidificat, crapat, cu cratere din loc in loc, din care bolboroseste, ciudat de rece, noroiul.
De fapt el nu este altceva decat amestec de gresii, cuartite, ghipsuri, argile, calcare si urme de petrol, antrenate din adancuri de gazele naturale ce provin de la peste 3000 de metri adancime, care trec printr-un sol argilos si se combina cu apa din panza freatica.
Namolul format de acestea iese la suprafata si, in acele locuri, se usuca in contact cu aerul, formand niste structuri conice asemanatoare unor vulcani. Si este rece pentru ca vine din straturile de argila.
Pe timp de ploaie, apa se scurge in siroaie pe flacurile conurilor creand prin eroziune un ansamblu de santuri, mai mult sau mai putin adanci. De fapt apa este cea care isi pune principala amprenta asupra locului. Atunci cand ploua ea modeleaza pamantul formand torente cu adancimi de pana la 2-3 metri si lasa in urma ei milioane de crapaturi atunci cand se evapora.
Daca te departezi un pic de zona cu cratere, vei ramane uimit sa vezi cum acest taram pare-se ostil vegetatiei este inconjurat de o explozie verde de natura salbatica. Tufe enorme de liliac, flori, copaci tineri si batrani, tufe care se incapataneaza sa creasca dintr-un pamant uscat, crapat… Paduricea de liliac aflata in interiorul rezervatiei Vulcanii Noroiosi este poate la fel de frumoasa si de interesanta precum Vulcanii insisi.
Tot pe aceste terenuri sterpe traiesc doua plante foarte rare: Nitraria schoberi (sau gardurarita) si Obione verrucifera – dupa denumirea lor stiintifica. Sunt plante care se dezvolta doar intr-un mediu sarat, avand nevoie de asemenea de saruri pentru hrana. Este singurul loc din Europa unde cresc aceste plante, protejarea prin lege a acestora fiind unul dintre motivele pentru care zona Paclelor Mici a fost declarata rezervatie naturala.
Vulcanii Noroiosi – istorie
Declarata inca din anul 1924 monument al naturii, zona Paclele Mari – Paclele Mici (situata in apropierea comunei buzoiene Berca) este printre putinele locuri din Europa in care pot fi vazuti vulcani noroiosi, fenomene similare inregistrandu-se doar in Siberia, in Australia si insula Trinidad din Caraibe.
Pe glob se cunosc in total circa 1100 de vulcani noroiosi, mai multi existand sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroiosi din apele Norvegiei, cei din marile Caspica si Barents.
Romania pare a fi o tara prielnica vulcanilor noroiosi. Astfel de fenomene se produc frecvent in Subcarpatii de curbura, in special in zona Buzaului, dar au mai fost semnalate si in alte locuri, langa Ocna Sibiului, la Homorod, la Bazna, pe dealurile Transilvaniei, dar si in anumite zone colinare din Moldova.
Totusi, formele cele mai interesante de vulcani noroiosi – si cu dimensiunile cele mai mari – pot fi intalnite in rezervatia geologica si botanica situata la 12 kilometri de Berca, cu o suprafata de aproximativ 30 de hectare.
Din pacate, nu toti romanii apreciaza acest cadou colosal facut de natura. Multi considera, probabil, ca acest loc unic in Europa il pot infrumuseta si imbogati cu hartii, gunoaie, cutii de bere, coji de seminte. Si, de ce nu, sa incerce si romanu cu picioru’ marginile craterelor, ca sa vaza ochiu’ lui cum se scurge noroiu’ la vale….. 🙁
Insa, dincolo de aceasta prezenta umana enervanta, te asiguram ca nu ai ce regreta. Priveste galeria de imagini si te vei convinge!
Vulcanii Noroiosi – cazare
Nu incerca sa gasesti cazare, asa ceva nu exista, sau daca exista, nu te sfatuim sa risti. Din fericire, intre timp lucrurile s-au mai schimbat 😉 . Am pus un later edit aici.
Totusi, datorita frumusetii, cu ceva investitii si mai ales cu foarte multa responsabilitate, intreaga zona ar putea deveni oricand, un al doilea culoar Rucar-Bran. Din pacate mai e mult pana departe…
TIMP NECESAR VIZITARII: 1-2 ore. Plus drumul aferent.
Pingback: Coordonate
Pingback: xplorio
Pingback: simona
Pingback: laurentiu.catuneanu
Pingback: laurentiu.catuneanu
Pingback: INNA
Pingback: letiu
Pingback: cristina
Pingback: xplorio
Pingback: mariana
Pingback: InnOcente
Pingback: florentina
Pingback: dragos
Pingback: Carmencell
Pingback: dana dumitru
Pingback: oanaraluuu
Pingback: xplorio
Pingback: oanaraluuu
Pingback: xplorio
Pingback: Xplorio.ro » Vulcanii Noroiosi, cu noutati
Pingback: ionut
Pingback: xplorio
Pingback: Liviu & Vulcanii Noroiosi
Pingback: miloiu elena
Pingback: miloiu elena
Pingback: miloiu elena
Pingback: iulia boboc
Pingback: Iulia Boboc
Pingback: CristiaN
Pingback: alexandras
Pingback: valip
Pingback: mia
Pingback: Zamfir
Pingback: vali
Pingback: Marian V
Pingback: Mirabela din Buzau
Pingback: Ioana
Pingback: Cristescu Ionut Zaharia alex Codreanu andrei « A-11-T
Pingback: mihaela
Pingback: gabi
Pingback: xplorio
Pingback: irina
Pingback: Mariana
Pingback: alexandra
Pingback: nicol
Pingback: Nu Stiu
Pingback: eu
Pingback: qawHaq
Pingback: Narcisa
Pingback: Pentru la primăvară : București – Vulcanii Noroioși | Cum să faci ciclism în România
Pingback: geografia lumii
Pingback: Pensiune Sarata Montoru
Pingback: Madalina
Pingback: Dragos
Pingback: xplorio