Valul lui Traian. 1200 de ani de istorie

Valul lui Traian este un sat destul de cunoscut pentru cei care merg la mare in Romania. Este satul ala plin de radare, in care de obicei stai in coloana daca nu ai ales drumurile alternative catre litoral :). Dar dupa acest sat urmeaza o portiune mai libera de sosea, si apoi minune-mare, salupa lui Mazare, postata la intrarea in Constanta, pe dreapta cum vii dinspre Bucuresti.

Valul lui Traian

Valul lui Traian, la Poarta Alba, privind spre Est (Constanta)

Putina lume mai stie insa ca in spatele salupei zace un vestigiu de 1200 de ani, un monument al stapanirii bizantine pe aceste meleaguri. Da, daca veti avea curiozitatea sa opriti langa salupa si sa nu va speriati de cainii mari si blanzi care stau langa ghereta paznicului (care pazeste Salupa lui Mazare, nu Valul lui Traian), veti remarca un val de pamant inalt de 3-4 metri, care merge fix in directia portului Tomis.

Valul lui Traian, in spatele salupei lui Mazare

Valul lui Traian, in spatele salupei lui Mazare

Ele sunt mai multe, si nu doar in Dobrogea. Toata partea de sud a tarii, ba chiar si o parte din Basarabia, este brazdata de astfel de valuri de pamant. Ele aveau intre 4-12 metri inaltime, unele cu fatada de lemn, altele de piatra, majoritatea incastrate din loc in loc cu cate un fort, servind unui complicat sistem defensiv cu rol de moderare si intarziere a incursiunilor barbare inspre partea de sud a Dunarii.

Noi am profitat de testul unui Nissan X-Trail pentru a face cale intoarsa de la Salupa lui Mazare, si pentru a apuca pe primul drum de tara la dreapta, cum treci de biserica aia noua de lemn de pe aceeasi parte, deci in directia inapoi spre Poarta Alba. Drumul de tara ajunge la niste cladiri mizere si la o ridicatura de pamant napadita de buruieni, care o apuca spre vest, stanga. Da, ala e tot Valul lui Traian, mic si pricajit la inceput; DN-ul l-a strapuns in doua iar partea din spatele salupei e continuata pe camp spre Poarta Alba pe mai mult de 20 de kilometri.

Valul lui Traian, la intrare

Valul lui Traian, la intrare

Treci cu grija pe langa maldarele de gunoaie, si apoi intri treptat intr-o lume aparte. Marginita la dreapta de campuri si dealuri cultivate intinse spre nord cat vezi cu ochii, iar la stanga, daca te cocoti pe valul de pamant care incepe treptat sa atinga inaltimi de 4-5 metri, vei vedea succesiv livezi de pomi fructiferi, podgoriile de la Murfatlar (Basarabi), si toate frumusetile care se intind intre DN-ul aflat mai la sud si Valul vechi de 1200 de ani

Valul lui Traian, langa localitatea cu acelasi nume

Valul lui Traian, langa localitatea cu acelasi nume

Noi ne-am folosit de harta Google Earth pentru a sti pe unde sa o apucam. La inceput e mai dificil, apoi lucrurile se simplifica pentru ca urmezi doar valul de pamant. Sub fatada nordica a valului de pamant se afla un sant defensiv napadit de tufe (revenim in primavara, cand or inflori!). Pe fatada sudica insa nu creste nimic, decat iarba. Iar zidul ridicat de bizantini in urma cu 12 secole se intinde spre orizont, spre vest, cat vezi cu ochii.

Valul mare e cel nordic

Valul mare e cel nordic

Drumul de tara, care se afla ba in dreapta, ba in stanga sa, era in buna stare, desi anumite zone cu noroi sunt accesibile doar cu un 4×4. Vara insa sau pe uscat nu sunt probleme. La un moment dat drumul urca chiar pe val, apoi il strapunge din nou pentru a trece peste un canal de irigatii abandonat. Accesibil.

Versant sudic, spre Murfatlar

Versant sudic, spre Murfatlar

Drumul de tara

Drumul de tara

Primavara timpurie pe Valul lui Traian

Primavara timpurie pe Valul lui Traian

Atmosfera este una de safari pentru un bucurestean nascut intre betoane. Auzi tot felul de pasari, linistea devine asurzitoare uneori, iar privelistea acestui monument istoric enorm, acest Mic Zid Roman (ca nu-i pot spune romanesc, nu exista inca adunatura de oameni cu acelasi nume) aflat inca in picioare, te lasa fara grai. Respiri istorie, asa cum o respiri si la Adamclisi, la Histria sau la Enisala.

Versantul nordic, mai putin spectaculos

Versantul nordic, mai putin spectaculos

Privind spre Est

Privind spre Est

Langa Murfatlar

Langa Murfatlar

Dupa vreo ora de mers incet si de savurat privelistea, ajungi la un kilometru de canalul Dunare-Marea Neagra, mai precis Poarta Alba-Midia, in partea de nord-est a localitatii Poarta Alba. Aici valul de pamant are cel putin 12 metri inaltime, devine practic zid si se vede ca a existat o fortificatie, caci e piatra sparta peste tot. De fapt au fost mai multe fortificatii, nu intru in detalii, cert e ca cel putin una a fost acoperita cu pamantul de la Canal.

Drumul de tara o ia chiar pe val

Drumul de tara o ia chiar pe val

Valul de pamant ar continua hat, departe, pana spre Cernavoda, insa o mare parte a traseului a fost distrus de canalul Dunare-Marea Neagra, care urmeaza practic aceeasi vale antica pe care a fost construit zidul.

Valul, 12 metri inaltime, langa Poarta Alba

Valul, 12 metri inaltime, langa Poarta Alba, spre Vest

Valul, spre Est, de langa Poarta Alba

Valul, spre Est, de langa Poarta Alba

Ne-am incarcat bateriile pentru cel putin 2 saptamani cu aceasta excursie, ceea ce va dorim si voua. Tot ce trebuie sa faceti este sa gasiti valul pe Google, sa aveti eventual un telefon mobil cu display mare si acces internet pentru a-l urmari in timp real, si sa va relaxati.

Valul lui Traian

Valul lui Traian

La scara, 4-5 metri inaltime

La scara, 4-5 metri inaltime

Si o ultima intrebare, asa, retorica: oare presedintele nascut in Murfatlar, sau doamna Elena Udrea, ministrul turismului, stiu de acest monument istoric deosebit? Oare in loc sa promovezi beneficiile balneoclimaterice ale gropii de gunoi numita Bucuresti, nu ar merita curatarea de gunoaie a acestui loc magic, si stabilirea unui traseu turistic de-a lungul sau?

Caci de aici pleaca spre nord drumuri catre cetatea Ulmetum (alta data), Histria si Enisala, iar spre Sud, cum ajungi la Medgidia, catre Adamclisi si cetatile disparute Axiopolis si Sacidava. Tot ansamblul facut de daci, apoi de romani si de bizantini ar merita redescoperit, adus la zi, curatat de gunoaie, ba inca pe anumite portiuni refacut asa cum s-a procedat la Histria sau la Rasnov.

Hai, un efort! Noi revenim si cu un clip video, cat de curand.

Citeste si:

19 Responses to Valul lui Traian. 1200 de ani de istorie

 1. artistu says:

  Trebuie sa ajung si eu pe acolo. Superbe poze. Acum intrebare: ASTRA MEA CEA BATRANA POATE MERGE PE ACOLO? SAU SUNT SLEAURI MARI?

 2. xplorio says:

  Drumul este 90% practicabil si cu Astra, dar numai daca nu a plouat. Dar sunt 2-3 treceri de-a curmezisul valului unde sunt sleauri pe care abia le treci cu un 4.x4. Nu stiu exact ce se intampla cand e uscat, probabil ca pot fi ocolite, insa cand am condus noi (vezi video) desi drumul in sine era uscat acolo era noroi de 30-40cm 🙂

 3. Popiea says:

  Eu zic sa trecetzi prin valu … eu mam nascut si inca locuiesc in valu .. e foarte frumos:)

 4. xplorio says:

  sigur vom mai trece, cand va inverzi campul, caci trebuie sa fie splendid. O sa te bazaim atunci ca sa ne dai mai multe amanunte 🙂 tnx!

 5. florian says:

  Stau in Valu lui Traian dar nu stiam de existenta acespui val chiar daca trec zilnic pe colo. Ca mine cred ca sunt 99 la suta din locuitirii constantei si nu numai care nu stiu de acest val; toata lumea stie ca este un musuroi de pamanat din timpul razboiului mondia.
  Personal am vizitat si marele zid chinezesc dar valul nu am apucat sa-l vad….inca
  Ca si valu cred ca sunt multe alte monumente istorice care nu se stie de existenta lor.
  Multumesc de Info.

 6. marian says:

  Bucurestean mutat p’aci si care si’a facut si o casa in Valu lui Traian.Localitate cu mare incarcatura istorica!Raliez la ideea d’voastra de a introduce intr’un circuit turistic aceasta constructie milenara!Dovedim inca odata…daca mai era nevoie,ca nu stim sa ne punem in valoare ceea ce detinem!Mare pacat!!!Poate daca ne unim eforturile vom reusi sa facem sa se miste ceva.

 7. transilvanian lad on camel says:

  wow 🙁 . Mare pacat . Traiane iti aduce aminte d ceva : ” in a -noastre piepturi pastarm cu fala- un nume/ Trimufator in lupte un nume de TRAIAN” . . va rog daca porniti orice demersuri in sensul reconstituirii traseului istoric contactati ma . poate o sa pot sa ajut cumva

 8. andreea says:

  acum valul lui traian este foarte frumos si are o groaza de lucruri noi ziar local,toate strazile comanuei sunt pavate,autobuz in comuna gratuit dimineata si seara,gradinita cu program plrelungit,o biserica in constructie cu clopote de nu are toata dobrogea,si multe alele pe care nu le stiu va invit la valul lui traian,(avem o primarie impresionanta)

 9. iza says:

  Felicitari pt initiativa! Acum cativa ani,cd a fost asezat celebrul vapor,pt o vizibilitate mai buna a acestuia,s-a intrat zdravan in val,cativa metri buni. Problema nu e ca domnii de la Primaria Constanta nu stiau ca ordona intarea cu vola in monumentul isoric cu vechimea pe care ati mentionat-o,ci tocmai indiferenta,nepasarea,caci mi-e greu sa cred ca nici macar o persoana din consiliul,sedinta in care s-a hotarat aceasta operatiune, nu a stiut. Dupa ce s-au spulberat cativa metri din val,au intervenit delegati ai Muzeului de Istorie si Arheologie Constanta . Cu succes ,cred.Volele s-au retras,dar putem sti noi exact momentul cd a intervenit Muzeul si apoi momentul cand a incetat operatiunea de demolare?! Am banuiala ca s-au oprit dupa ce s-au convins ca vaporul poate fi vazut suficient de bine dinspre sosea. Trist dar adevarat. Ca pe la noi,din nefericire…

 10. Ioana says:

  Felicitari pentru initiativa si informare.Sunt constanteanca,dar n-am stiut de acest”val”.
  Multumim! Ioana

 11. Stoyan Germanov says:

  Everything seems fine on the pictures but there is a small incorrection in the explanations: the fortification has nothing to do with poor Traian, because it has been built by Bulgarians in 7th century 🙂 History is a tricky thing and requires more reading 🙂

 12. xplorio says:

  Stoyan, we never said it was built by Trajan, as we clearly mentioned it is 1200 years old and not 1900 🙂
  Yes, most likely it was built by bulgarians, other sources saying that they actually rebuilt byzantine walls. One thing is sure: no matter who built them first, both the romans and thebulgarians built lots of defensive walls accross Dobrogea.
  It would also be nice for Romanians to learn about the huge influence Bulgarians had on Dobrogea for centuries, but this is somehow muted by official Romanian historians…

 13. xplorio says:

  Ah, and its name is Valul lui Traian – we still haven’t found when it took this name…

 14. Pingback: Constanta

 15. Bogdan says:

  Superb! Pacat ca se cunosc atat de putine….!

 16. xplorio says:

  Bogdan, da, intr-adevar, e tare tare pacat!
  sa zicem insa ca promovarea ne vom stradui fiecare in parte sa o facem!: sugeram, sfatuim, dam indicii prietenilor si celor care ne citesc sau ne aud povestind… pic cu pic se face mare. La un moment dat 🙂
  dar realmente dureroasa este ignoranta cu care sunt tratate vestigiile de catre autoritati si… localnici 🙁

 17. Pingback: Top 12 obiective turistice Romania | Xplorio

 18. La Poarta Alba says:

  La Poarta Alba se vor construi case pe Valul lui Traian, datorita primariei care a vandut practic monumentul istoric. Cei 1200 de ani de istorie se termina acum…

 19. admin says:

  ooof! 🙁

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close