Asezare cu origini trace ridicata pe coasta Marii Negre a Bulgariei, Sozopol il intalnim mai intai in sec. VII i.e.n. ca oras grecesc sub numele de Antheia.
Dupa ce a fost ridicat si-un templu in cinstea lui Apollo – zeul muzicii si vindecarii, s-a considerat potrivit sa-si schimbe si numele in cel de Apollonia (cum altfel? :D), devenind in scurt timp centru naval si comercial, cu locuitori majoritari greci ce se intretineau din agricultura si evident, pescuit.
In secolul I e.n. apare mentionat sub numele de Sozopolis. Au urmat apoi dominatii bizantine, bulgare si otomane, iar mai tarziu, in timpul razboiului balcanic, localnicii greci au fost treptat inlocuiti de bulgari. Atmosfera mediteraneana insa a ramas atat de bine impregnata, incat cu greu realizezi ca te afli in Bulgaria.
Casele sunt specifice oraselelor vechi, de coasta, bulgaresti, cu baza de piatra si constructia de lemn, teribil de placute, stradutele sunt inguste si linistite, iar localnicii deloc agasanti ca vanzatori, fiecare asezat la masuta lui de artizanate (foarte reusite, apropo) ori dulceturi de trandafiri, conversand familiari ca intre vecinii de-o viata.
Regret enorm ca nu mi-am cumparat un sirop sau o dulceata, dar nu mai risc nimic lipicios si curgator in valiza!
Cocotat pe tarmul stancos al marii, Sozopol iti pune la incercare rezistenta gleznelor cu stradutele sale intortocheate, insa plimbarea este atat de relaxanta incat nici nu realizezi cand urci sau cobori. Spre deosebire de statiunile litorale, in Sozopol gasim doar pensiuni si hoteluri micute particulare, suficiente insa; sezonul turistic incepe in luna mai si dureaza pana in luna septembrie inclusiv, luna cand este organizat anual Festivalul de Arta si Film Apollonia.
Intr-o ora si jumatate am colindat la pas de plimbare toate stradutele, m-am delectat cu privelistea tarmurilor si am cascat gura la suveniruri, am facut un tur de port iar apoi m-am retras la o zacere pe plaja de nisip.
Merita vazut? Daca te afli in Bulgaria, vizitarea Sozopolului devine un musai! Preturile sunt rezonabile, incepand cu cazarae care porneste de la 20 euro/ camera, pana la masa de restaurant unde un meniu costa 10-15 leva, o bere 2-4 leva, suveniruri – ieftine ca si in Romania, o cupa de inghetata 2,5 leva si asa mai departe. La momentul trecerii mele pe’aici cursul de schimb era de 1 leva = 2,5 lei.
Se afla la aproape 70 de kilometri de Nessebar coborand spre sud. Drumul este destul de prost, insa functional, fara a-ti rupe masina. Daca mergi in Nessebar, ramane timp si de Sozopol. Nu-l rata!
Infotripul #EleniteBulgaria a fost un eveniment organizat de TravelMax si lantul hotelier Victoria Group.
Citeste si:
- Nessebar Bulgaria – fortificatia de la Marea Neagra
- Amenzi in Bulgaria, mare atentie!
- Bulgaria: Nisipurile de Aur, Albena sau Sozopol?
- Nessebar, Bulgaria. Istorie si frumusete autentica.
- Balcic, Bulgaria. Palatul regal si gradina de cactusi.
Pingback: Nessebar Bulgaria - fortificatia de la Marea Neagra | Xplorio