Imagini cu Sighisoara by night si by day, pe care le regasiti in josul paginii. Dar musai sa zic totusi cateva cuvinte: Sighisoara devine din ce in ce mai frumoasa pe an ce trece, pentru ca tot mai multe case sunt renovate si restaurate, asa ca deja multe dintre lucrurile mai putin bune pe care le scrisesem acum patru ani nu se mai aplica.
Casele isi recapata culoarea, oamenii s-au invatat cu turistii si sunt amabili, intreaga cetate are un aer vesel si relaxat, nu lugubru cum ma obisnuise in anii trecuti. In plus, drumurile care duc aici sunt in foarte buna stare, cum rar gasesti in Romania.
Acuma, sa nu credem ca e totul roz. Pozatul in biserica evanghelica din deal este interzis, de frica ‘sa nu se fure’. Ce anume sa se fure, greu de zis. La fel, in turnul cu ceas, fotografiatul costa nici mai mult nici mai putin decat 40 de lei, iar asta doar daca le vei folosi in scop personal. Nu mai vorbesc de faptul ca sighisorenii (din alimentatia publica) inca nu stiu sa gateasca, pomul laudat Vila Franka fiind dezamagitor peste masura (1 ora pentru un amarat de cascaval pane, apoi o friptura de porc fara gust cu niste legume decongelate si deosebit de triste langa).
Nici casa Wagner din Sighisoara nu o pot recomanda, pentru ca raportat la preturile practicate primesti prea putin. Miros de igrasie in camera, mobila obosita, mic-dejun saracacios. Compenseaza intrucatva angajatii, foarte amabili si saritori, insa nu indeajuns pentru banii dati. Mai e pana se invata turismul aici…
Inchei morocanelile referindu-ma si la Piata Cetatii, care in loc sa fie plina de terase e plina de masini, in bunul stil romanesc. Eu unul nu as permite parcarea masinilor acolo ci as face o parcare pe drumul de acces, care poate fi largit cu ceva efort, pentru a elibera centrul cetatii de zecile de caroserii care stau la soare.
Dar, una peste alta, Sighisoara avanseaza. Turisti sunt destui, terase, din ce in ce mai multe, iar curatenia de pe strazi imi arata ca se poate si mai bine. O plimbare in cimitirul evanghelic din deal te va pune cu siguranta pe ganduri, iar frumusetea florilor de acolo mi-e greu sa o descriu in cuvinte.
As recomanda in continuare cazarea la una dintre excelentele pensiuni din zonele limitrofe Sighisoarei, nu in prea-scumpele hoteluri din cetate. De exemplu, Hanul Cetatii din Saschiz, aflat la numai cativa kilometri de Sighisoara, ofera cazare si masa tipic ardeleneasca (incercati slana de acolo si veti ramane fermecati pe viata) la preturi mult mai mici decat cele practicate in cetate. Plus ca de acolo puteti face roata la toate cetatile din jur, cu masina sau cu bicicleta.
Oricum ar fi, nu uitati ca puteti avea un weekend fermecator daca veniti aici din orice parte a tarii. Noi am vizitat-o din nou in cadrul campaniei Redescopera Romania si vom reveni aici de ori de cate ori vom avea ocazia. Si acum, asa cum am promis, pozele din Sighisoara, tura 2011.
Redescopera Romania este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman
Citeste si:
- Drumuri Transilvane: Cetatea Saschiz
- Festivalul Sighisoara Medievala 2012
- Cetatea Devei, poze fara numar
- Cetatea Neamtului, o lectie de istorie
- Biertan in imagini
Pingback: Biertan in imagini
Pingback: Top 12 obiective turistice Romania
Pingback: Top 10le meu turistic #dinRomania |