Potrivit Serviciului Salvamont Arges, in zonele muntoase ale judetului exista risc insemnat de avalanse in aceasta perioada, motiv pentru care turistii sunt sfatuiti sa nu urce pe traseele montane ramase inchise, indiferent cat de frumoasa si blanda le pare lor vremea.
La altitudini de peste 1.800 de metri riscul de producere a avalanselor este cotat cu gradul trei pe o scara de la unu la cinci, in timp ce in zonele mai joase de 1.800 de metri, riscul de avalansa este de gradul doi.
Din cauza viscolului zapada este instabila si se poate desprinde cu usurinta, riscul de avalansa existand acum si in zonele joase si impadurite.
Salvamontistii recomanda turistilor
– sa nu incerce sa urce pe traseele inchise;
– sa calculeze timpul necesar excursiilor in asa fel incat sa existe o marja de siguranta de o ora de lumina dupa terminarea acestora (la 17:30 este deja intuneric);
– sa aiba la ei echipamentul obligatoriu pentru iarna, respectiv incaltaminte si imbracaminte adecvata, coltari, piolet si lanterna cu baterii proaspete pentru fiecare participant;
– celor care urca pe munte cu masina sa nu parcheze la baza pantelor mari, incarcate cu zapada si fara padure.
P.S. Ca sa imi fac un ‘mea culpa’ pentru ca o meritam, acum foarte multi ani am simtit pe propria piele inconstienta si iresponsabilitatea de turist aflat pe munte neinformat, fiind cat pe ce sa platim cu viata, murind prosti!
Nu, cu muntele nu e de glumit, trebuie sa asculti de salvamontisti ca de Dumnezeu! sau ca de mama si tata la 3 ani, daca vreti asa…!
Citeste si:
- Lacul Sfanta Ana, Romania
- Cum ajungi la Sarmizegetusa si ce poti vedea acolo
- Cetatea Poenari, fortareata de neatins
- Cheile Rametului. Cum ajungi, ce poti vedea
- Masacrul de la Rasova