Portugalia – vremea, portughezele si mancarea.

Cum am promis, iata o continuare in care am sa va povestesc, printre altele, cam ce inseamna o masa buna in Portugalia.

portugalia1_12.jpg portugalia2_22.jpg portugalia6_62.jpg

Inamicul principal in zona e umezeala. Ca urmare, spre finalul calatoriei noastre am reusit sa racim (mai degraba am facut niste viroze respiratorii, zic eu dupa parerea mea de nespecialist)… In camera de hotel, cand intram mirosea putin cam ciudat, dar te obisnuiai repede. Era zugraveala noua…

Vremea a fost capricioasa. Primele zile am avut soare si a fost frumos. De pe 31 decembrie s-a cam stricat vremea si au alternat perioadele de ploaie cu cele de soare. Au acolo o umezeala… nasoala de tot. Mai urata ca cea din Venetia. Si cand incepe a bura marunt, marunt, nici nu-ti dai seama cand te-a murat.

portugalia3_3.jpg

Despre portughezi … nu pot sa spun ca mi-au placut ca si aspect fizic. In schimb, e o zona foarte colorata: albi, mulatri, negri. Femeile .. urate si foarte prost imbracate. Parerea mea. In schimb, piercingul e la mare moda. Asa ca imi permit sa citez din clasici in viata, prietenul meu Darwish: “Nu poti sa le ai pe toate, si oras frumos si fete frumoase!”

“Portughezii sunt frumusei” – zice nevasta. Asa o fi. Negrii, nu stiu. Nu m-au interesat 😉 Oricum, in Lisabona am vazut primul cuplu de homosexuali care se tineau de fund, pe strada.

In privinta mancarii pot spune ca e o isterie nationala legata de bacalhau (cod). Zicea printr-un ghid turistic ca sunt vreo 2-300 de retete de gatit acest peste. Am incercat si eu cateva. Sa nu-mi cereti poze ca nu am facut nici una la masa. E nelipsit pe listele de bucate ale restaurantelor, ca si fructele de mare.

portugalia4_4.jpg

Am mancat si ceva cu specific brazilian, la indemnul lui Darwish, in mall-ul Colombo, vis-a-vis de stadionul celor de la Benfica. Mancarea cu pricina se numeste Rodizio (http://en.wikipedia.org/) si costa apx. 10-11 euro portia. Pe scurt, ti se da o farfurie mare si te trimite la standul cu salate de unde iti iei ce vrei: banane prajite, ananas prajit, castraveti verzi, salata, orez cu un soi de fasole neagra boabe (gustoasa combinatia) cu un sos ca de soia si altele. Apoi, te asezi la masa si, din lateral, unde sunt carnurile la fript, apar in permanenta cheleneri care iti taie sau iti lasa in farfurie: copanele de pui, carnaciori, carne de vita (mai in sange sau mai facuta), carne de porc, carne de oaie/miel … Si iti tot pun in farfurie, pana nu mai poti sa mananci si le faci semn sa se opreasca.

portugalia7_7.jpg

Prin mall-ul Vasco da Gama, mai mic decat Colombo, am mancat mancare “la kilogram” 😀 , adica iti luai o farfurie mare, in care iti puneai tot ce doreai sa mananci: fripturi, peste, salata, legume, sosuri si cu ea te duceai la casa unde ti-o cantarea si plateai. Fructele proaspete se serveau pe farfurie separata si le plateai separat.

portugalia10_10.jpg

Si daca tot am ajuns la desert… dar despre asta data viitoare 🙂

Citeste si:

2 Responses to Portugalia – vremea, portughezele si mancarea.

  1. Pingback: Xplorio.ro » Portugalia - amintiri de la Atlantic

  2. Pingback: Portugalia, timelapse absolut superb. VIDEO | Xplorio

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close