La 25 de minute de fortareata Belogradchik, in N-V Bulgariei, si la 6 minute de orasul Oreshets, se afla una dintre cele mai frumoase pesteri vazute de mine – Pestera Venetsa. In traducere ar fi ‘Coroana’, caci, o spun localnicii si nu numai, pestera Venetsa impresioneaza prin bogatia ei de pietre de onix, cuart, helictite si orgonite care incanta privirile.
A fost descoperita in 1970, iar trei ani mai tarziu a fost declarata atractie turistica si… cam atat. A!, ba pardon, a fost sigilata pana in 2010…
Printr-un fericit proiect la care s-a lucrat intensiv incepand cu 2012 si pentru care s-a obtinut aprobare si finantare, pestera Venetsa a fost desigilata, amenajata si deschisa publicului in 2015.
Este foarte bine conservata si protejata, lucrarile nu au afectat interiorul, iar sistemul de iluminare, special gandit de catre un designer israelit, costand nu mai putin de 40.000 de euro, este bland si nu dauneaza mediului, nici macar populatiei de micuti lilieci care s-au adaptat fara probleme atmosferei nu foarte incarcata de turisti.

Orgonitele din Pestera Venetsa sunt o combinatie de coart alb, metale si rasina, care se modeleaza straniu, starnind imaginatia 🙂

Specie de liliac micut, nu ma intrebati numele, si care pare deocamdata nestingherit de turistii ce se perinda pe-acolo. Nici luminile folosite nu par sa-i deranjeze, dovada —>
Sunt disponibile cinci sali darnice in ‘corali’, cristale, stalagmite, stalactite, si formatiuni ce dau nastere la tot felul de creaturi starnite de imaginatie – pesti, gauri negre, temple budiste, gardieni, lampi, capete de pelicani…
Coridoarele sunt destul de intortocheate si surprinzatoare, ating in total lungimi de aproape 300 de metri, si reusesc sa ii puna la incercare pe cei lipsiti de spirit de aventura 🙂

Helictitele sunt concretiuni calcaroase in spirala formate pe peretii pesterilor, ramificate in toate directiile.

Cuartul este un mineral compus dintr-o fericita combinatie de silicon si oxigen, care permite luminii sa il strabata.
Temperatura medie este de 9 grade, neasteptat de suportabila, chiar placuta cu o simpla geaca de vant…
Programul de vizitare depinde si de starea vremii, luminile led fiind sensibile la furtuni. Altfel, cu exceptia zilelor de luni, vizitarea se poate face intre orele 9-17, si dureaza in jur de o ora. Pretul este in jur de 12 lei/ adult.
Citeste si:
- Pestera Muierilor, Baia de Fier
- Nessebar, Bulgaria. Istorie si frumusete autentica.
- Sozopol, senzatii de Mediterana la Marea Neagra
- Pestera Waitomo Glowworm, Noua Zeelanda
- Cetatea si Rocile Belogradchik. Surpriza din N-V Bulgariei.