Oradea este inca un oras istoric pe care oricand il putem recomanda prietenilor nostri veniti in tara sau celor popositi la Baile Felix sau 1 Mai, de exemplu.
Noi am ajuns venind dinspre nord, in timpul Turului Romaniei, si n-am avut timp sa stam mai mult de o zi; insa orasul asta merita mai mult, clar!
Cazare puteti gasi chiar in oras, la unul dintre hotelurile din Oradea, iar daca va cazati la Baile Felix din apropiere sau la 1 Mai, centrul e accesibil in doar 5-10 minute pentru o plimbare de seara extrem de agreabila.
Oradea: scurta istorie
Putini stiu ca Oradea este unul dintre cele mai vechi orase din Romania. Cetatea Oradei, din care inca au mai ramas ziduri impresionante, iti poate spune multe despre importanta sa comerciala si culturala avuta cu secole in urma.
Orasul este mentionat in scripte prima oara prin anul 1113 intr-o diploma a abatiei benedictine din Zobor si apoi in 1241, cu ocazia efectuarii unor reparatii grabnice menite sa-si apere locuitorii de un iminent atac tataro-mongol.
Daca vrei istorie, foarte frumos descrisa o gasesti pe wikipedia.
Orasul a fost multa vreme un loc de avangarda culturala, pentru ca a permis convietuirea pasnica a multor etnii de culturi diferite: romani, maghiari, austrieci, slovaci, evrei, ucrainieni si turci. Iar asta se vede la tot pasul pe cladirile vechi ale Oradei.
Oradea: atractii principale
Astazi, turistic Oradea nu ar trebui sa stea rau, avantajata fiind de izvoarele termale din vecinatati precum Baile Felix si 1 Mai care atrag multi turisti in zona. In plus, orasul ofera privirilor o arhitectura superba si impresionanta, majoritatea cladirilor fiind baroce, adevarate opere de arta la care ramai mut de placere uitandu-te.
Atmosfera este relaxata, ca de oras turistic, si o poti simti la oradenii obisnuiti cu turistii carora trebuie sa le dea detalii si informatii. Din pacate, spre deosebire de Brasov si Sibiu, strada principala, desi pietonala, nu exceleaza prin terase si cafenele. Pacat!
Multe dintre cladirile centrului vechi sunt ridicate la inceputul anilor 1900. Din cauza timpului care a trecut peste ele, fara a fi renovate catusi de putin, amprenta arhitecturala abia se mai mentine.
La indemana se afla si Teatrul de Stat, existent de pe la 1900, cu fatada neoclasica, spectaculos, mai ales seara, cand este luminat. Langa el se afla cafeneaua si hotelul Royal, o bijuterie de cladire (1902) in stil gotic.
Palatul Vulturul Negru, candva hotel, aparut cam in aceeasi perioada, s-a ridicat pe locul unui vechi han, caruia de altfel i-a si preluat numele. Palatul este traversat de un pasaj acoperit cu vitralii ce poarta emblema ansamblului, vulturul negru. Aici gasesti cafenele si vreo 2-3 locuri unde poti manca cate ceva. Nu indraznesc sa recomand vreun local, noi avand surprize neplacute. Destul de murdare. Pacat de locul in sine.
Cetatea Oradei este insa cel mai trist lucru pe care il poti vizita in oras. Desi langa zidurile cetatii a fost amenajat un parc superb (plin de alaiuri de nunta in ziua vizitei noastre), cetatea in sine se afla intr-o stare de paragina absoluta, incredibila. Sunt planuri pentru renovarea ei insa cine stie cat va mai dura…
Indiferent cate zile ti-ai proprus sa stai in zona balneara, Oradea va trebui musai vizitata, macar intr-un weekend!
Citeste si:
- Baile Felix, cura de sanatate pentru orice vreme
- Zurich. Obiective turistice, atmosfera
- Cazanele Dunarii, Riviera ratata a Romaniei
- Constanta la pas, intr-o pauza pe litoral
- Oslo. Atractii, transport, obiective turistice, imagini
Pingback: Tweets that mention Oradea: istoric, atractii, cazare, atmosfera « Xplorio.ro -- Topsy.com
Pingback: Concediu! | Vreau sa plec de aici
Pingback: Mikael Gideryd