Nisa, Coasta de Azur – tot ce trebuie sa stii pentru o vacanta de vis

Desi Nisa, initial, ne-am rezervat-o mai mult ca punct de plecare/ tranzit spre alte destinatii ale coastei franceze – ceea ce va recomandam si voua, ei bine, orasul asta ne-a cam depasit asteptarile.
Am citit multe impresii ale celor care au vizitat-o, multi aratandu-se destul de rezervati.
Timp de 2 zile dedicate ne-am lasat fermecati de cladirile ei cu arhitectura impresionanta, fantastic de bine intretinute, de zonele pietonale generoase, de parcurile foarte placut amenajate, si nu in ultimul rand de abundenta teraselor, gelateriilor, bistrourilor si a restaurantelor.
Caci da, Nisa este un oras plin de suflet si fara varsta.

Unde si cat costa sa mananci in Nisa, Coasta de Azur

Ne-a fost dificil sa alegem si sa respectam selectia restaurantelor recomandate pe TripAdvisor, dintr-o gramada de motive:
In primul rand, caldura pranzului.
Era atat de naucitoare incat, la un moment dat, sleiti de ea, ne asezam unde placea ochilor si basta. Culmea e ca nu am dat gres niciodata…
nisa_5 In al doilea rand, aromele.
Daca cumva te prinde pranzul printre taverne, te-ai cam nenorocit, caci devine tot mai dificil sa te mai concentrezi la plimbare cu burta goala. Undeva dupa 11 dimineata incep sa razbata din bucatariile deschise spre stradute niste arome de te ametesc!
Dovada o face faptul ca am comandat spaghete cu fructe de mare, contrar filozofiei mele culinare, oprind la o taverna oarecare – Caruso.
nisa_4 Spaghete, pizza, branzeturi, preparate din peste pentru toate gusturile, vinuri gramada si-ooof, ce inghetata!… Nu, pe Coasta de Azur si in Provence nu exista regim, ci bucatarie in toata forta aromelor.
nisa_6
nisa_7 In al treilea rand, si cel mai dramatic, – programul strict.
Dupa vreo doua amieze si-o seara ramasi nemancati din cauza programului de restaurante foarte strict, am decis sa nu mai pierdem timpul cantarind prea indelung la ce terasa sa luam masa.
nisa_42 Programul de pranz il gasiti intre orele 12/13-15 si cel de cina intre 19-21/ 22. Atentie, orele sunt respectate la minut. Seara exista riscul de a gasi mesele deja rezervate, iar pranzul poate fi brusc aglomerat de cei iesiti in pauza de masa.
Ati intarziat cumva? Ghinion! Intrati la supermarket si luati-va de-acolo cate ceva, rugandu-va sa supravietuiti pana la urmatoarea masa.

Meniul zilei reprezinta varianta accesibila cu preturi intre 12-17 euro (practic valoarea unui tichet de masa al angajatului francez), iar meniul a la carte ajunge undeva la 22-30 de euro de persoana. Preturile la pizza sunt cam aceleasi peste tot – in jur de 11-13 euro, si arhisuficiente. O sticla de vin de 375 ml – 500 ml costa intre 9-17 euro (depinde de oras/ zona, cele din Provence sunt mai scumpe decat cele de pe Coasta de Azur), iar o halba de bere/ sticla de bere duce undeva la 6-8 euro. In masura in care nu era nici unul dintre noi pe post de sofer, ne luam cate o sticla de vin. Altfel, co-pilotul se multumea cu o bere care se consuma mai usor. Bacsisul, ca mai peste tot, in jur de 5 euro. Sau calculati o valoare de 10% din comanda…
nisa_41

Cazarea in Nisa, Coasta de Azur

Cazarea in Nisa am facut-o la Ibis Style – ceva mai scumput prin comparatie cu alte hoteluri, dar daca nu doriti surprize, vi-l recomand cu incredere. A costat 132 euro/ noapte, incluzand mic dejun mai mult frantuzesc decat international…. Camera a fost luminoasa si foarte spatioasa dupa criteriile cazarii din Franta, iar toaleta mare si fara vestitele separeuri. Foarte curat!
nisa_50 Exista si alte hoteluri pe care vi le-am concentrat aici, pe noi ne-a interesat sa fie aproape de gara si de centru, pentru a nu pierde timp si bani pe transport.

Ce e de vazut in Nisa, Coasta de Azur

Am inceput cu stradutele vechi ale centrului care ne-au purtat, catinel, spre zidurile cetatii romane ridicata spectaculos pe colinele Nisei. Tot sus a fost amenajata si o cascada imposibil de neobservat, si care practic iti duce pasii spre ruinele fostei asezari. De aici ai o intreaga panorama asupra orasului.

Am coborat spre amfiteatru iar mai apoi pe malul marii unde am incercat sa nu ne rupem picioarele in pietrele plajei. Daca nu aveti espadrile de apa, v-as sfatui sa renuntati.
nisa_23 Dupa ce ne-am infranat incapatanarea de a face o baie, am ales sa ne odihnim putin oasele stoarse de atata mers, chestie care s-a transformat intr-o atipire de juma’ de ora. Concediu, da? Sa nu uitam…

Cu noi forte am urcat spre vestita Promenade Les Anglais, cu destinatia Negresco.
nisa_24 Promenada engleza e teribil de plictisitoare si pe alocuri odiforoasa, mai ales spre seara ori dimineata devreme, inainte de spalarea ei. Cu cat te apropii mai mult de Negresco, cu atat miroase mai tare, probabil stalpii micilor aranjamente de pe promenada incurajand usurarea de prea multa bere sau vin.
Displacut.
Cu toate acestea, trebuie apreciata caci, datorita ei, pescarii frantuzi au avut revelatia turismului pe litoral.
Cu fete galbejite si oase reumatice de la atata ploaie si ceata britanica, palidele doamne englezoaice veneau aici toata vara pentru baile de soare si apa, plimbandu-si afectate umbrelutele pe malul marii. Astfel aristocratia cu bani a aratat micutului sat pescaresc ce misto poate sta treaba cu schimbarea domeniului de activitate, transformandu-se in ceea ce cunoastem astazi – Nisa, destinatia vestita a Coastei de Azur.
Multi poate s-ar panica la ideea ca nu exista multe obiective de bifat in Nisa. Eu una, recunosc, da!, am fost initial rezervata… Insa orasul in sine este atat de relaxant si de cochet, cu un centru vechi si zone pietonale atat de atragatoare, incat macar 3 zile dedicate, tot merita!

Am ramas surprinsi sa vedem ca Nisa nu e nicidecum scumpa comparativ cu restul destinatiilor de pe Coasta. Suvenirurile sunt atragatoare, atentie doar ca, daca vii cu o valiza de trei palme, trebuie sa-ti adio de la ele. Altfel reimpachetarea devine efort de imaginatie.

Transportul in Nisa, Coasta de Azur

De la aeroport am ales autobuz; biletul poate fi luat chiar la iesirea din terminal, iar acolo intrebati exact ce numar de autobuz aveti nevoie in functie de destinatie. A costat 6 euro de persoana si a oferit tot confortul necesar unui turist cu valize.

Din Nisa am vizitat Monte Carlo si Menton. Am luat trenul la recomandarea multora extaziati de privelistea din tren. Nu imi dau seamna de unde atata extaz, caci 2/3 din drum o faci prin tuneluri… pentru rapiditate si confort insa, recomand trenul.
nisa_46 Preturile sunt cam 11 euro dus-intors de persoana, cuprinzand tot drumul Nisa – Monte Carlo – Menton. Eu zic ca merita, avand in vedere ca asa fentezi plata parcarilor de aproximativ 3 euro pe ora si eviti bataia de cap in cautare de parcare.
Nu am incercat autobuzul intre orase, insa pare sa aiba mai mult acces la vederea litorala din cate am inteles. Oricum ar fi, experienta altor mijloace de transport merita incercata in tarile cu apa calda.

Atentie la soferi. Sunt relaxati pana la neatentie. Nu stiu prin ce miracole supravietuiesc turistii si pietonii in general, insa trecerile trebuie traversate cu atentie. Ochii cascati si la biciclisti si motociclisti, aia nu opresc defel!

Nu recomandam vizitarea Nisei in sezon, atat din cauza preturilor ceva mai ridicate la cazare, dar mai ales din cauza aglomeratiei, caldurii si a soarelui sfartecator. Caci cerul ala atat de azuriu… te nauceste de ne-nori!
nisa_28

Citeste si:

3 Responses to Nisa, Coasta de Azur – tot ce trebuie sa stii pentru o vacanta de vis

  1. Pingback: Menton, perla delicata a Coastei de Azur - Xplorio

  2. Pingback: Frejus, cartierul nostru general pe Coasta de Azur - Xplorio

  3. Pingback: Vacanta in Provence - Xplorio

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close