In ebraica, Marea Moarta este numita Yam Hamelach, adica Marea Sarata; sau, dupa numele dat de arabi, o intalnim drept Bahr Lut, adica Marea lui Lot, conform legendei care sustine ca Sodoma si Gomora ar fi fost acoperite de apele acestei mari lipsite de viata.

Marea Moarta, foto credit David Shankbone Sursa
In antichitate grecii si romanii ii spuneau Lacul Asfaltit pentru ca de pe fundul lui urca spre suprafata ‚lipiciul evreiesc’ – practic un bitum de buna calitate usor de strans de pe oglinda apei. Aici a trait si vestita comunitate religioasa eseniana ale carei manuscrise biblice au fost descoperite secolul trecut in grotele de la Qumran aflate pe tarmurile Marii Moarte. Sunt texte in ebraica, aramaica si greaca, scrise pe piele, pe pergament sau chiar zgariate pe benzi de cupru.
Marea Moarta dispune doar de apa Iordanului si de a altor catorva mici paraie izvorand din lacuri montane. Din cauza aportului relativ redus de apa dulce, a lipsei aproape totale a ploilor si a temperaturilor extrem de ridicate, salinitatea marii nu poate scadea. Din pacate insa nivelul apei este cel care scade in fiecare an cu aproximativ un metru, proces care se accelereaza si care va duce treptat la secarea marii.

Marea Moarta, aflata la cea mai joasa altitudine de pe glob Sursa
Situat in cea mai adanca depresiune de pe Pamant, acest habitat marin dispune si de o concentratie mai mare de oxigen in aer. In acelasi timp razele soarelui parcurg un traseu mai lung prin atmosfera, reducandu-se intensitatea radiatiilor urtraviolete; asa ca, pentru cine vrea plaja la 46 grade Celsius, se poate spune ca pericolul insolatiei sau arsurilor solare sunt mai scazute… Apa insa, avand o salinitate atat de ridicata, cristalele de sare nu iti dau cea mai placuta senzatie.
Din acest motiv, astazi multi aleg sa mearga in spatiile amenajate pentru turisti, unde exista dusuri, piscine si restaurant. Sunt gasite venind dinspre Amman (Iordania), evident, cu preturi pe masura – in jur de 12 euro intrarea. Tot la preturi speciale poate fi gasit si namolul ale carui efecte terapeutice par sa fie mai deosebite.
Evident ca ramane la alegerea fiecaruia, un sfat insa: daca intentionati sa intrati in apa, folositi ochelarii de scufundare, caci orice neatentie poate arunca stropi de apa fix in ochi, si nimeni nu-si doreste asa ceva!
Sunt si zone libere, fara plata, spre Aqaba (Iordania), frecventate de localnici destul de imbracati. Pentru cine isi doreste experienta, poate incerca, mai ales ca aici se afla si izvoare termale.
Am gasit un filmulet foarte placut care va poate crea o imagine a zonei, iar daca faceti abstractie de fondul muzical, e chiar reusit! 🙂
The Dead Sea-Israel by Amir Aloni from Amir Aloni on Vimeo.
Citeste si:
- Zgarie norii din Shibam, Yemen
- Roma, Italia – istorie, romantism si pragmatism
- Pestera Farcu din Bihor, un nou obiectiv turistic
- Dobrogea: lacul de creta si Muntii Macinului
- Muzeul Deltei Dunarii din Tulcea in imagini
Pingback: Ioan T. Morar
Pingback: admin