Daca ti-ai propus sa vizitezi Luvrul in sezon, mai bine nu. E musai sa mergi ori de pe la inceputul lui octombrie, ori pana la mijlocul lui iunie. In rest, e prapad.
La Luvru ajungi usor, folosind metroul sau picioarele proprii, insa inca de la inceput trebuie spus ca palatul se intinde pe o suprafata echivalenta cu cea a Casei Poporului de la noi, dar mai mult pe lungime, asa ca iti trebuie picioare, nu gluma. Si inca un caveat: daca mergi mai spre seara, parcul din fata palatului se inchide destul de devreme.
Asadar, ia-ti o pereche de pantofi comozi, o sticluta cu apa si da-i bataie! Cel putin jumatate de zi pentru a vizita palatul pe afara (curti, parc, etc), si oricat de la o zi pana la doi ani pentru a vizita palatul pe dinauntru. 🙂
Ziceam ca Luvrul este enorm. Nu doar ca este enorm, este si o istorie concentrata a Frantei insasi. Situat chiar in inima Parisului si intins pe o suprafata de 40 ha, Luvrul este practic o combinatie de stiluri acumulate in peste 8 secole de istorie.
Si asta pentru ca Luvrul il regasim sub forma de fortareata medievala inca din jurul anilor 1200 e.n. Dupa un secol si jumatate, mai exact in 1365, vine Carol al V-lea si il transforma in rezidenta regala.
Urmeaza perioada renanscentista, cand gusturile monarhilor devin mai pretentioase, astfel ca, dintr-o fortareata rezidentiala de tip medieval, Luvru devine, practic, palat, modernizat de catre Francisc I intre 1535-1546. Se pare ca necesita chiar si o extindere a suprafetei sale.
Numeroase transformari si stiluri sunt aduse de catre monarhii care s-au succedat de-a lungul timpului, precum Henric al IV-lea, Ludovic al XIII-lea, Ludovic al XIV-lea, Napoleon I si Napoleon al III-lea.
In 1753, Lafont de Saint-Etienne vine cu o propunere revolutionara pentru acel timp, si anume acela de a expune marelui public operele de arta ce apartineau colectiilor regale adapostite intre zidurile palatului Luvru.
Au trecut 40 de ani pana s-a materializat proiectul; in anul 1793, in timpul revolutiei franceze, Luvrul a fost deschis publicului, expunand vizitatorilor galeriile sale de arta.
Astazi Luvrul reprezinta un vestigiu al monarhiei si un colt de istorie despre care nici macar parizienii nu pot spune ca-l cunosc pe deplin. Neaparat sa-i vizitati si parcul, pentru a respira ceva din aerul de altadata al Parisului.
Palatul Luvru a devenit, de asemenea, un muzeu de istorie ale multor civilizatii orientale, egiptene, grecesti, etrusce, islamice, precum si un muzeu al picturii, sculpturii si artei grafice. De doua decenii, in curtea lui a fost trantita si o piramida de sticla – controversata la inceput dar bine integrata in spatiul inconjurator. Asta imi aminteste de Turnul Eiffel … 😀
Dar mai presus de toate, Luvrul este axa principala de-a lungul careia s-a dezvoltat o mare parte din Paris. Privind de la portile sale, vei vedea Place de la Concorde, apoi Champs Elysees si Arcul de Triumf, apoi si mai departe l’Arc de la Defense si cartierul cu acelasi nume – toate dezvoltate pe axa palatului, de-a lungul catorva kilometri.
Parisul fara Luvru ar fi de neinteles – iata cel putin un motiv pentru a nu-l exclude de pe o lista si-asa aglomerata de obiective turistice pariziene.
Vizitarea muzeului insusi este alta mancare de peste. Sfatul ar fi sa vizitezi muzeul doar daca stai cel putin doua saptamani in Paris, pentru a-ti putea rezerva minim doua zile pentru colectiile cele mai importante. Altfel n-are rost.
Poti face o vizita virtuala pe propriul lor site.
Citeste si:
- Palatul Versailles, kitschul si revolutia franceza
- Obiective turistice in Paris in 8 ore contracronometru
- Paris obiective turistice: Sacre-Coeur, Montmartre
- Surprinzatoarea Franta
- Evian, pe urmele regilor
Pingback: gabriela oancea
Pingback: simona