La mare si soare; 8 rute alternative

Desi poate ar fi fost mai bine sa le tinem secrete, ne-am gandit ca ar fi cazul sa enumeram drumurile care pot face calatoria catre mare mai scurta, sau mai placuta, dupa caz. Cu un mic semn de avertizare inaintea lor: nu toate sunt in foarte buna stare, iar unele cer indemanare la manuirea hartii (asta daca nu le vede GPS-ul).

De multe ori veti da de animale in mijlocul drumului, precum si de copii. Nu circulati cu viteza prin sate, nu sunt obisnuite cu masinile. In schimb, in afara satelor, pe majoritatea veti putea circula cu peste 90km/h. Sate pe drum sunt putine, iar traficul este inexistent. Atentie ca in zonele cu mlastini sau lacuri, la orele matinale sau pe inserate, traverseaza broaste testoase …

Majoritatea merita insa incercate numai daca drumul principal prin Constanta este aglomerat sau daca doriti sa descoperiti peisaje dobrogene inedite. Decat sa stati o ora blocati in trafic, mai bine mai descoperiti un pic cum arata Romania profunda… πŸ™‚
drum_alternativ_04.jpg

Asadar:

Ruta 1: spre Mangalia: Bucuresti – Autostrada Soarelui – Cernavoda – la rondul de la iesirea de pe autostrada faceti stanga, nu dreapta, spre Cochirleni – Rasova – Aliman – Ion Corvin (stanga aici) – Adamclisi (faceti si o oprire la cetate si la monument, merita!) – Deleni – Cobadin – Negresti – Plopeni (atentie, in acest sat trebuie sa faceti dreapta pe drumul din fata unui birt verde, mergeti incet, pentru ca nu e marcat), Chirnogeni – Negru Voda – Mangalia.

Starea drumului: in general buna, mai ales de cand portiunea de 1.5 km care era inca in lucru langa Rasova, ‘dotata’ cu pietris alb, a fost complet refacuta. Cu destule gropi pe serpentinele dintre Floriile si Ion Corvin, apoi in stare buna si foarte buna de acolo inspre mare. Atentie la unele portiuni cu denivelari insa, precum si la copiii care se joaca fix in mijlocul drumului prin satele din zona. Nu il incercati insa daca aveti suspensii sport.

Ruta 2: spre Eforie Nord si Costinesti: idem ca mai sus, doar ca de la Cobadin continuati pana la Topraisar, iar apoi pana la Eforie Nord. Drumul dintre Cobadin si Topraisar este bun, cel spre Eforie este foarte bun.

Ruta 3, intre Mangalia si Constanta: doar daca drumul E87 este blocat, la ora de varf sau in plin sezon: mai bine faceti ceva km in plus dar ajungeti mai repede. Luati-o spre Negru Voda, apoi pe drumul E675 care este in stare exceptionala, pana la Agigea, unde iesiti direct in drumul care duce la Constanta.

drum_alternativ_01.jpgΒ  drum_alternativ_02.jpgΒ  drum_alternativ_03.jpg

drum_alternativ_05.jpgΒ  drum_alternativ_06.jpgΒ  drum_alternativ_07.jpg

Ruta 4: Bucuresti – Autostrada Soarelui – Cernavoda – Medgidia – Cuza Voda (faceti stanga la iesirea din Medgidia, atentie ca nu scrie incotro merge) – Mihail Kogalniceanu – Sibioara – Navodari – Mamaia Sat.

La vreo 3 km de la iesirea din Mihail Kogalniceanu luati-o pe drumul care merge spre aeroport, are gropi dar este practicabil la 90km/h. Cand dati de E 87, traversati-l pur si simplu, si veti ajunge la Sibioara, apoi la Navodari. In centrul Navodariului faceti stanga, apoi la drumul 226 faceti iarasi stanga, peste pod, si dreapta spre Mamaia Sat si apoi Mamaia.

Ruta 5: Alternativ la cele scrise mai sus: Medgidia – Mihail Kogalniceanu – Lumina – Navodari – Mamaia, sau direct Lumina – Constanta – Mamaia.

drum_alternativ_08.jpgΒ  drum_alternativ_09.jpgΒ  drum_alternativ_10.jpg

drum_alternativ_11.jpgΒ  drum_alternativ_12.jpgΒ  drum_alternativ_13.jpg

Ruta 6: Bucuresti – Autostrada Soarelui – Drajna – Slobozia (atentie, cei 16 km dintre Drajna si Slobozia sunt denivelati si drumul va intra in lucru) – Tandarei – Harsova (unde veti da degeaba 5 lei pentru a traversa un pod mizerabil) – Mihail Kogalniceanu – Navodari – Mamaia. (sau Lumina – Constanta – Mamaia)

De facut doar daca este blocaj mare pe A2, si doar daca aveti treaba in Mamaia. Drumul este in buna stare, se merge in coloana la 100-110km/h, dar se fac prea multe depasiri periculoase. Nu prea sunt camioane pe el in weekend.

Ruta 7: Bucuresti – Autostrada Soarelui – Lehliu – Calarasi – traversare cu bacul – Ostrov – Ion Corvin – Adamclisi – Cobadin – Negresti – Plopeni – Chirnogeni – Negru Voda – Mangalia.

Doar daca aveti timp de pierdut si vreti sa admirati peisaje dobrogene a la carte. Starea drumului: vedeti mai sus la punctul 1. Drumul dintre Lehliu si Calarasi este in stare foarte buna, mai putin in Calarasi. Atentie la radarele din satele de pe drum.

Ruta 8:Β Bucuresti – Autostrada Soarelui – Basarabi – stanga spre Cobadin – Negresti – Chirnogeni – Negru Voda – Mangalia.

Daca doriti sa evitati zona Constanta cu orice pret. Pentru starea drumului dintre Cobadin si Mangalia, vezi punctul 1. E buna, pe scurt πŸ™‚

drum_alternativ_14.jpgΒ  drum_alternativ_15.jpgΒ  drum_alternativ_16.jpg

Se pot incerca si combinatii ale acestora. Majoritatea drumurilor au fost parcurse de noi in ultimele 6 luni. Daca aveti si alte sugestii sau informatii mai noi (sectoare de drum cu probleme, etc), le ascultam!

Asa cum vedeti si in galeria foto, privelistea este incantatoare, asa ca ar fi pacat sa va grabiti cu viteza de autostrada.

Citeste si:

28 Responses to La mare si soare; 8 rute alternative

 1. Costin Stroie says:

  Intre Rasova si Aliman sunt vreo 2 km de pietre, in rest drumul merita din plin, chiar merita vazut inca o data, poate tot vara asta…

 2. xplorio says:

  Exact, si noi ne-am propus sa mergem mai des pe acolo πŸ™‚

 3. xplorio says:

  Mai nou, intre Rasova si Aliman nu mai sunt 2 km de pietre, ci 2 km de asfalt proaspat si de cea mai buna calitate.
  Dimpotriva, intre Ion Corvin si Adamclisi, asfaltul proaspat pus in 2007 a inceput sa se valureasca, deci ceva atentie nu strica pe acea portiune.

 4. Pingback: Xplorio.ro » Drumuri dobrogene

 5. Pingback: AMR 2 zile « TheBride’s Weblog

 6. Cocalar Sarac says:

  “Nu il incercati insa daca aveti suspensii sport.”
  Asta si faza cu “drumul ca-n palma”.,.,.grrrr

 7. xplorio says:

  Da, bre, da’ ii frumos taaare πŸ˜›
  Si pe bune ca pi alocuri mai lucrara!

 8. Zafirul says:

  Pe traseul 1 tocmai am fost vinerea ce a trecut (la dus) si duminica (la intors). Cu o mica deviere, din Cobadin am ales sa merg spre Topraisar si mai departe spre Negru Voda…
  Duminica am facut 3 ore 20min, total 338km (din 2 Mai pina in Buc)
  in conditiile in care -am auzit- s-au facut si 5-6 ore pe traseul standard.
  Stiam drumul din Ion Corvin catre Cobadin, ce nu stiam era bucatica dintre Cernavoda si Ion Corvin.
  Super!… Cu f. mici exceptii unde trebuie mers cu ceva mai multa grija, ceva spre 50-60km/h.

 9. Pingback: Xplorio.ro » Autostrada Soarelui, alternativele spre mare.

 10. Pingback: Xplorio.ro » Capidava - Cetatea de la Cotitura

 11. stege says:

  Multam frumos pentru indrumari. Vreau sa plec astazi la mare, pe ruta Ostrov si nu mai stiam exact pe unde fac dreapta de pe A2. La Lehliu πŸ™‚ Multam mult, de foarte mare ajutor aceasta pagina!

 12. vorbalunga says:

  Descoperisem partial ruta unu de 1 mai, de nevoie(era coloana pe cativa km la iesirea de pe autostrada, am luat harta rutiera in mana si am pornit-o in necunoscut spre Cochirleni). Am re-editat-o saptamana trecuta, de data asta dupa indicatiile gasite aici. Atentie: birtul verde din Plopeni e de fapt alb cu un fel de roz inchis, insa intr-adevar pe dreapta inainte de intersectia cu drumul nesemnalizat e o cladire verde (cred ca un magazin alimentar).
  Bottom line, am facut 3h 1/2 Vama Veche-Bucuresti duminica dupa-amiaza, in conditiile in care pe autostrada am condus ca bunicuta cu 120 km/h.

 13. Mihai says:

  Stie cineva ceva de ruta : Deleni-Sipotele-Tufani-Furnica-Cascioarele-Cerchezu?
  Sau alternativ: de dupa Furnica,stanga pe drumul Dumbraveni-Independenta-Plopeni ?

 14. Felicitari pentru aceast post. Am cautat toata dimineata spargandu-mi capul cum sa ocolesc nenorocirea numita Constanta. Totusi am sa folosesc prima ruta la venirea inspre Bucuresti deoarece plec pe la 16.30 si mi-e ca ma prinde noaptea aiurea mai ales ca zici de satele care nu-s obisnuite cu traficul… Doamne fereste de vreo nenorocire…
  Oricum, multumesc. Sa traiesti si multumesc si celor care prin raspunsuri mi-au dat incredere sa apuc pe acolo la intoarcere.

 15. flavius says:

  am fost in august in bulgaria pe prima ruta trebuie un pic de atentie pentru ca nu prea sunt indicatoare dar drumul este bun in general ,foarte liber.
  atentie prin sate (am vazut in 2 localitati ca spalau covoarele in mjlocul drumului)
  insa este un drum frumos , zona destul de izolata . te intilnesti cu istoria – adamclisi si citeva manastiri minunate .
  frumoasa tara avem !
  merita sa incercati

 16. Pingback: Xplorio.ro » Valul lui Traian. 1200 de ani de istorie

 17. Pingback: Cazare Eforie Nord 2009 Vila Rocco » Blog Archive » Rute alternative spre Eforie Nord

 18. Dan says:

  Salut! Se apropie sezonul estival si voi merge la mare.
  Ma gandeam cu groza la drumul de la Cernavoda la Constanta si mai departe spre Eforie – Mangalia cand am descoperit acest site si variantele alternative propuse de voi la drumul spre mare.

  Nu numai ca sunt utile prin prisma faptului ca nu sunt aglomerate, dar ai parte si de peisaje salbatice si putina istorie.

  Suna fantastic, de abia astept sa incerc prima si a 2-a varianta. As avea 2 intrebari:
  -Prima intrebare. Pentru ruta 2, drumul intre Cobadin si Topraisar prin ce localitati trece ?
  M-am uitat pe map24.ro si am vazut ca sunt 2 variante: una prin Ciobanita-Osmancea-Mereni-Topraisar (Dj391) si alta prin Ciocarlia-Ciocarlia de sus-lanurile-Mereni-Topraisar (Dn3-Dj308 si Dj391).

  -A doua intrebare: mai aveti ceva date suplimentare despre aceste variante actualizate, se repara sau e straicata o anumita portiune de drum, orice informatie e utila?

  Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

 19. xplorio says:

  Dan, varianta directa pentru Eforie este Ciobanita-Osmancea-Mereni-Topraisar. Drumul e in stare buna, desi DN3 (Ion Corvin-Cobadin) s-a cam valurit de cand l-am facut noi. La Topraisar faceti stanga si apoi va duce practic drumul pana la Movilita, unde faceti dreapta spre Techirghiol-Eforie.

  In Cobadin ajungeti in intersectia principala, si intrebati acolo incotro s-o apucati, ca sa nu gresiti (intersectia e in forma de X).

  Pentru Mangalia, daca o luati pe latura dreapta a intersectiei din Cobadin, ajungeti prin Negresti-Movila Verde – Plopeni – Chirnogeni spre Negru Voda si apoi Mangalia. Atentie mare in Plopeni, sa faceti dreapta la timp, altfel ajungeti la Amzacea, adica faceti cu 11 km mai mult.

  La intoarcere din Mangalia veti descoperi un alt drum, care merge pe linia de frontiera, si iese un pic inainte de Adamclisi. Superb si acela, si complet pustiu, cu asfalt ok. Va vor conduce indicatoarele pe el, noi inca nu am notat foarte bine localitatile.

  Drum bun! πŸ™‚

 20. Dan says:

  Multumesc mult pentru raspunsuri. Revein cu impresii dupa ce ajung pe acolo,mi-am propus sa ma plimb prin Dobrogea pe drumuri pustii vara asta πŸ™‚

 21. nei-k says:

  Am mers in week-end pe ruta 2, spre Eforie, a meritat din plin ocolul de 50 Km. Drumul e bun spre foarte bun, partea ce mai proasta e intre Adamclisi si Cobadin (sper sa fi retinut bine…). Soseaua a fost libera si peisajul superb. Spre mare am facut drumul in 3h20′ – la intoarcere am mers mai incet si am facut cam 4h. Distanta e de aproximativ 275 Km de la intrarea pe A2 si pana la Plaja Azur (intre Eforii). M-am ajutat de GPS folosind Sygic 7.60.731 care contine si drumurile dintre Cernavoda si Eforie. Am vrut sa folsesc si Garmin cu Road 2008, dar drumul dintre Cobadin si Ciobanita nu apare…

 22. bebe says:

  nu prea ai ce vedea pe traseul nr 1 in afara de portiunea pana la adamclisi in rest pustietate si atentie in plopeni nu este nici o intersectie pur si simplu trebuie sa mergi incet ca sa vezi pe unde sa o iei sau poti intreba cel mai bine

 23. dorin says:

  am folosit ruta 2 spre bucuresti acum 2 saptamani.drum bun cu exceptia portiunii ion corvin-adamclisi unde se asfalteaza pe mai multe portiuni.atentie in intersectia de la cobadin (nu este indicata directia catre topraisar)

 24. Silviu says:

  Ruta 2 mi-e setata pe GPS si salvata. Pornesc maine.
  Mersi de sfaturi.

 25. Adi says:

  Foarte bune indicatiile, imi pare insa rau ca la pct.6 numesti “un pod mizerabil” podul peste Dunare. Pentru cunoscatori este o lucrare deosebita, executata in Romania la standarde occidentale, atunci cand noi romanii nu faceam nimic deosebit. Nu degeaba a fost numit “stradivariusul podurilor romanesti”. Cu stima.

 26. xplorio says:

  Adi, ne refeream la stadiul in care se afla podul de la Harsova (nu cel de la Cernavoda, de care am impresia ca vorbesti tu), cu asfalt denivelat si gropi. Am trecut si anul acesta pe el (articolul e scris anul trecut) si chiar daca situatia s-a imbunatatit vizibil, tot nu e la standarde bune.

  Din pacate nu e singura lucrare admirabila de inginerie care e lasata in stare proasta.

 27. Pingback: Idei de 1 mai... de weekend si de alte libere. - Xplorio

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close