La Dalboka Bulgaria, pomul laudat

Cum sa faci un drum de litoral bulgaresc fara sa te opresti la atat de faimoasa ferma de midii Dalboka Bulgaria unde jumatate din suflarea romaneasca aflata la Marea Neagra vine sa manance midii?!
V-am facut un rezumat cu tot ce vreti sa stiti despre acest pom laudat, mai jos:

Cum ajung la Dalboka Bulgaria

Ferma de midii Dalboka se afla la 4 kilometri de Cavarna, cum apuci spre stanga, in directia satului Balgarevo, daca vii dinspre Vama Veche (aflata la 50 de minute distanta). Ajungi aici doar cu masina, iar coborarea cu ea spre capatul drumului catre terasa aflata pe malul stancos al marii este o decizie absolut personala. Aleea nu este neaparat abrupta cat incomoda pentru intoarcerea masinii si, mai ales, aglomerata, cel putin cu cat inaintezi spre zona de parcare inghesuita. Pe de alta parte, avand in vedere peisajul dobrogean regasit in acest nord litoral bulgaresc, cu un soare naucitor si cer limpede ca lacrima, iti vine sa te gandesti de doua ori la aerul conditionat lasat in masina inainte de a merge mult pe jos. Alegerea iti apartine 🙂
Una peste alta, noi am decis de o plimbare agale spre bere si midii… intr-un coborat plin de sperante si infometat… 🙂

Dalboka, Bulgaria

Ce terasa aleg la Dalboka Bulgaria

Jos, in stanga, ne intampina restaurantul Sirena Dalboka, cu un look mai stilat, unde o parte din grupul cu care am fost eu a ales sa ramana; in dreapta se afla Ferma de Midii Dalboka, preferata culinara a celor veniti special in urma recomandarilor inflacarate.

Aici te intampina practic o terasa cu atmosfera de carciuma, mese de lemn acoperite sau nu – in functie de cat de rapid este personalul repartizat ‚sectorului’ de mese, cu totii aflati intr-o reluare si distragere absoluta – fiind ori depasiti de oboseala valurilor de turisti, ori doar pur si simplu ospatari amatori sezonieri incercand sa faca fata cererii.

Dalboka, Bulgaria

Cu greu am gasit o masa libera, in sezon asteptati-va la asta inainte de a face drumul; treptat, din strigare in strigare, am facut rost si de meniu, iar apoi, intr-un foarte mare tarziu, am obtinut si cate o bere cu care sa ne ametim setea si foamea pana la venirea comenzii.

Atentie pentru cei care intentionati sa faceti rezervare, ea este aproximativa si plina de surprize. Experienta grupului nostru (si a inca unui alt grup organizat cu ghid) o poate confirma – ajuns acolo, esti pe cont propriu in cele mai multe dintre cazuri indiferent c-ai rezervare sau nu.

Ce mananc la Dalboka Bulgaria

Cativa dintre noi si-au luat frigarui de midii (cam cat juma’ de palma frigaruia) cu 3 leva bucata, altii midii in sos de vin (apx. 160 gr) – practic o farfurioara cu nuanta de aperitiv la pret de 7 leva.
Pentru 13 leva iti poti lua midii cu pilaf, un compromis ok pentru cei care nu sunt fani ai midiilor – atentie insa, ele raman in scoica, sau la 7 leva midii la tigaie in sos condimentat, varianta comandata de mine.
In ideea ca astfel asezonate savoarea lor va fi mai interesanta, papilele mi-au amutit: midiile mele pipernicite erau sprituite cu ketchup iute. Cred ca as putea paria ca era Heinz! 😉
In caz de va intereseaza ofertele meniului, il puteti consulta aici.

Se mananca bine la Dalboka Bulgaria?

Am citit numeroase recenzii si am ascultat multe voci extaziate de portiile eNorme si preturile eXtrem de mici. Pentru ca vorbim aici de gustari mai… exotice, ca sa le spunem asa, as zice ca preturile pot fi considerate mai degraba… corecte, insa in nici un caz nu pot confirma vehiculatul „dincolo (adica ferma Dalboka) este mai ieftin”. O bere este echivalentul a 8 lei, o mana de pilaf complet nereusit cu cateva scoici intregi echivalentul a 30 de lei, 3 degetele de frigarui duc la 23 de lei si asa mai departe.
Fata de terasele de hipsteri din Vama, o fi mai ieftin, nu stiu, ca nu le frecventez, dar fata de un restaurant normal cu specific pescaresc din Romania, nu.
Si nu, nu m-au impresionat nici atmosfera de birt si nici serviciile de amatori.

Regret ca nu am incercat serviciile celuilalt local, prietenii nostri de drum opriti acolo declarandu-se multumiti. Ce mi-a fost clar insa si o pot confirma – servirea acolo s-a dovedit infinit mai rapida.
Un alt restaurant din zona indicat de grupul de excursionisti amintiti la inceput se afla imediat la iesirea din Balcarevo, restaurant care, pare-se ca momentan poate fi recomandabil. Cine a fost acolo sper sa ne dea o scurta recenzie 🙂
Si daca tot vorbim de recomandari, daca stiti alte terase cu fructe de mare bine facute in zona litoralului romano-bulgaresc, sariti cu ele aici! 🙂

Nota:
Pentru cei cu copii, incercati toaleta restaurantului Sirena. Restul va descurcati cu ce exista 😉
Nu omiteti sa puneti la calcul si vigneta bulgareasca, daca imi amintesc bine costa in jur de 5 euro (10 leva) pentru o saptamana.
Sejur placut tuturor! 🙂

Citeste si:

2 Responses to La Dalboka Bulgaria, pomul laudat

  1. Petreanu says:

    Dalboka era un loc foarte mişto în urmă cu 7-8 ani, când acolo erau numai 4 mese lungi cu banchete. Succesul comercial este irezistibil, însă, iar Dalboka s-a transformat în ceea ce este azi. Nimeni nu e de condamnat, aşa se întâmplă.

    Pentru cei care încearcă, totuşi, să mănânce acolo, am câteva recomandări. Nu mergeţi în full sezon, e un coşmar, şi nici în zile libere gen Paşte sau Anul Nou (da, e deschis) că tot aglomerat e.

    De mâncat, mie îmi place supa de midii – la care trebuie să cereţi şi sosul picant cu usturoi – şi mă dau în vânt după zarganul lor (când ai noroc să-l aibă). Midiile pot fi luate în numeroase feluri de preparare, dar tot cele clasice, cu vin alb şi pătrunjel, rămân cele mai bune. Primeşti un oloi, mai mult decât suficient pentru o porţie.

    Un lucru e cert, preţurile sunt în continuare mai mici decât echivalentul din România, chiar dacă au crescut cu mare neruşinare în ultimii ani – şi se poate plăti şi în lei sau euro, nici o problemă. Din acest punct de vedere, bulgarii sunt mult mai relaxaţi decât românii.

  2. Paula says:

    N.am mai ajuns de cativa ani la Dalboka, insa amintirile legate de Ferma de Midii sunt insotite inca de senzatia de ‘curcubeu pe cerul gurii’. Sunt o iubitoare a preparatelor pe baza de peste si fructe de mare si am incercat multe din propunerile din meniul lor. In primul rand aveam un sentiment de siguranta cand vedeam barcuta care venea la bucatarie cu cosurile pline de midii proaspat adunate. Preferatele mele sunt cele natur, cu vin alb sau cele la cuptor. Portiile erau servite in niste oale uriase, iar preţurile erau mult mai mici decât echivalentul din România – se putea plati si in lei sau euro. Ca si la Balcik sau in Ruse si alte localitati de granita unde unde romanii au ajuns sa se bucure de restaurantele bulgaresti, preturile s.au adaptat usor usor la buzunarul si dispozitia romanilor si rar mai intalnesti bulgari in astfel de localuri.
    Cu ocazia unei vizite Ferma de midii, am gasit jumatate din restaurant rezervat pentru presedintele Bulgariei care se bucura de o olicica de midii proaspete… Mereu a fost aglomerat si timpul de asteptare destul de mare, dar cred ca asa e cand mergi la pomul laudat.

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close