Oraselul La Ciotat, locul unde fratii Lumiere au dat lumii cinematografia, a fost candva un port industrial, cu oameni simpli, muncitori, ale caror venituri erau complet dependente de functionarea santierului naval.
De ceva vreme, acesta s-a inchis, iar comunitatea s-a trezit in prag de faliment. Fara sa se dea batuti, oamenii s-au mobilizat si au inceput sa caute solutii. Si asa si-au indreptat privirile spre plajele de nisip…
Astazi nici nu ti-ai putea imagina vreo scena cu santieristi navali trecuti prin vreo criza de supravietuire, uitandu-te numai la comunitatea relaxata de aici, implicata in atat de multe activitati turistice si evenimente culturale si sociale, o comunitate atat de placuta si care isi face cunoscute asociatiile prin tot felul de evenimente vesele si decente.
Regasim azi un La Ciotat transformat intr-un port cochet, neinvadat de ambarcatiuni uriase precum cel din Frejus, vesel si aerisit, taman perfect pentru turistii veniti aici valuri-valuri, in cautarea azuriului de pe coasta mediteraneana franceza. Desi e foarte mic, ai nevoie de cel putin o zi pentru a te plimba prin el. Unii raman aici pe viata, indragostiti.
Cazare in La Ciotat
Dupa indelungi cautari am ales sa ne cazam in Best Western Premier Hotel Vieux-Port care oferea ca facilitate, asa cum o arata si numele, accesul direct in vechiul port. Ne-am luat varianta ‘ieftina’, fara vedere in port, la pretul de 120 euro/ camera/ noapte, fara mic dejun, plus 12 euro parcarea/ zi. Nu sunt recomandabile familiilor cu copii, hotelul avand baia complet expusa, cu pereti de sticla. Am vazut in ultima vreme ca se cam poarta genul asta de camere pentru cupluri… Nu suntem amatori, dar le tot nimerim :))
Poti gasi si hoteluri ceva mai convenabile, am lasat link pentru orientare.
Ce poti face in La Ciotat
La Ciotat se afla in Provence, chiar la `granita` cu Coasta de Azur, si imprumuta tot ce-i mai bun din ambele zone.
Recunosc, am oprit aici in drumul nostru dinspre Coasta de Azur spre Provence, doar pentru ca a insistat Ioan T. Morar. Si ce bine am facut! Din doua motive: Tripadvisor si alte ghiduri online nici nu sunt in stare sa redea 5% din frumusetea nebuna a acestor locuri, iar ghidul nostru, chiar cel mai simpatic dintre Divertisi, a fost absolut fabulos, ducandu-ne, cu o energie inepuizabila, prin toate cotloanele nemaivazute si nemaiauzite ale acestui orasel.
Asadar, ce e de vazut in La Ciotat
– Portul Vechi – aici se organizeaza in fiecare sambata piata in aer liber pentru toate gusturile. Ceva ce-ti lasa apa-n gura, numai prin produsele artizanale pe care le prezinta! Si, nu in ultimul rand, evenimente de promovare a diverselor asociatii care isi expun activitatea in cautare de voluntari.
– Centrul Vechi – micut dar dulce, cu terase si magazine de suveniruri. La intrare te intampina biserica Notre Dame de l’Assomption ridicata in sec. XVII.
– Promenada si plajele de nisip `la liber`, pe care localnicii stau linistiti la picnic seara
– Promenada de-a lungul fostei linii de tren industriale, transformata in parc
– Cinematograful Lumiere, pe a carui terasa poti manca ieftin si linistit, in timp ce admiri culorile apusului
– Palatul familiei Lumiere (din exterior).
– Chapelle des Penitents Bleus, tot in secolul XVII ridicata, astazi gazduind expozitii temporare si dansuri in aer liber pe timp de vara
– Parc du Mugel, un parc botanic de-a dreptul exotic, cocotat pe coasta si batut de mistral, in care intalnesti o diversivitate incredibila de copaci, arbusti, cactusi si ierburi aromatice
– Les Calanques cu diverse nume – golfulete inconjurate de versanti de roca rosie, de o frumusete care te lasa fara suflare, cu o accesibilitate nu foarte la indemana, dar care merita cu varf si indesat
– Peisaje de coasta spectaculoase vazute mai ales de sus, de pe dealul unde se afla Notre Dame de la Garde
Vrei un sfat? Nu ezita sa iei legatura cu Ioan T. Morar, daca treci pe aici. Iti garantam ca vei avea parte de o zi cu totul si cu totul speciala.
De aici noi am luat-o pe urmele englezului Peter Mayer, in aventurile lui cu provensalii. Asa ca vacanta noastra a continuat… 🙂
Citeste si:
- Vacanta in Provence, drumuri si locuri de oprit
- Frejus, cartierul nostru general pe Coasta de Azur
- Prin Saint Remy de Provence, oraselul lui Nostradamus
- Momente superbe prin Provence. Video
- Alte variante de vacanta? Provence te asteapta!
Pingback: Ioan T. Morar
Pingback: admin