IA pe Podul Mogosoaiei

Sambata 6 Aprilie, primul bulevard al Bucurestilor a intinerit cu 70 de ani! Cu mari si mici, fotografi profesionisti si amatori, am colindat pe vechiul Pod al Mogosoaiei, Calea Victoriei de astazi, pe urmele iei, ghidati de zece tinere imbracate in bluze traditionale, intr-o plimbare fotografica care a dorit a fi o schimbare a imaginii Bucurestiului in randul iubitorilor de calatorii si nu doar.

iagram_31

Plecarea grupului s-a facut din punctul care candva a fost locul de nastere al Bucurestiului – Strada Franceza si zona marginita de Calea Victoriei, Strada Postei, Smardan si Stavropoleos. Aici se zice ca au descalecat Constantin Brancoveanu Voda si marele aga Balaceanu sfatuindu-se sa aseze orasul langa Dambovita unde ‘e apa de spalat si camp mare de alergat’.

Vreo 200 de ani mai tarziu, o tiganca ursitoare a prevazut ca de pe strada Franceza un mare necaz se va abate asupra Bucurestiului din cauza unui biet baiet. In martie 1947 a aparut si baietu – care, ramas nesupravegheat, a provocat un incendiu de proportii ce a facut sa arda Bucurestiul timp de trei zile si trei nopti – spune cronica. Din acel moment, arhitecti pasionati de orasele mari ale Europei si-au dat concursul si asa s-a nascut micul nostru Paris cu arhitectura zvelta si bogat ornamentata.

Toata tinerimea doritoare de distractie venea aici, chiar in buricul targului, pe Calea Victoriei de astazi, pentru a privi fermecata reprezentatiile trupelor de scamatori si actori populari opriti la cafenelele si hanurile din jur. Pe podul Mogosoaiei se ingramadeau cu totii, negustori instariti, nemti in cautare de snitele si bere, unguri cu mustati rasucite asteptand nerabdatori sa se lanseze in vartejul horelor amestecate cu french-cancanul proaspat important…, junele frumoase-foc imbracate pestrit, cu salvari turcesti, ii romanesti si palarioare frantuzite.

iagram_2

Junele noastre au topit inimile multora care in final au ales sa se opreasca si sa se stabileasca in Bucuresti, aducandu-si fiecare aportul cum a putut mai bine.

De altfel, multi calatori din Europa au ramas definitiv cuceriti de Bucurestiul cel vesel asezat pe barne de lemn si de fetele cu ochi de foc si aer oriental, cu pretentii frantuzite imbracate in bluze traditionale, inspirand o intreaga moda regasita atat in perioada interbelica cat si cea a ideologiei hippie de mai tarziu.

Grupul nostru de secol XXI, inarmat cu aparate de fotografiat si telefoane mobile, in blugi si ii ori cu accesorii purtatoare de semne romanesti, alaturi de o intreaga comunitate online La Blouse Roumaine initiate pe Facebook, a inviat atmosfera Caii Victoriei, incercand sa imortalizeze scene inedite cu fete imbracate in ii, readucand in atentia publicului adevarata bluza traditionala romaneasca ca veritabil brand de tara al Romaniei.

foto_20

Traseul nostru s-a incheiat partial la bariera de nord a Podului Mogosoaiei, marcata de candva Hanul lui Kretulescu peste care s-a ridicat Palatul Regal de mai tarziu, si bisericuta Kretulescu incapatanata sa ramana peste veacuri alaturi de cel care i-a acceptat zamislirea – Bucurestuiul cel vesel, orasul cofetariilor si cafenelelor, hanurilor si bisericutelor J

Punctul final care ne-a reunit a fost Galateca, unde ne-am desavarsit incursiunea Bucurestiului vechi cu scurte istorii ale trendurilor in moda feminina.

IA romaneasca fotografiata la Instawalkbuc – un eveniment din cadrul Worldwide Photo Walk, cu plimbare fotografica prin Bucuresti, a fost o initiativa La Blouse Roumaine careia ne-am alaturat si noi, Xplorio.ro, ca blog de turism, in dorinta de a schimba imaginea Bucurestiului in randul iubitorilor de calatorie din intreaga lume, dar si in randurile noastre, ale romanilor, si de a ne accepta originile noastre aflate la intretaierea celor doua lumi – orientale si occidentale, fara a mai face comparatii, fara a mai cere confirmari ale valorii noastre, bucurandu-ne relaxati de talentele si frumusetile noastre déjà avute.

Citeste si:

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close