Glorenza, sau Glurns, pe numele sau tirolez, inconjurata de dealurile Tiroulului de Sud, se afla in topul celor mai frumoase orasele medievale ale Italiei, o lista destul de larga, zic eu, pe care o puteti lua in considerare.
Si astazi i se mai vad zidurile bine conservate, cu porti, turnuri de observatie si bastioane, ceea ce ii pastreaza atmosfera de orasel medieval. Evident, nu vom face comparatii intre ce este medieval in Tirol si ce gasim medieval in Provence, Alsacia sau Bavaria. Fiecare ne ofera frumusetea lui.
Renovarile sunt reusite iar atmosfera de vacanta, chiar si intr-o zi rece, dar insorita, te indeamna sa motai la soare infofolit intr-un scaun, la o terasa. Un vin, o cafea, o gustare…
Tirolezii sunt iubitori de flori si de frumos, in general. Nimic nu lasa neglijat. Oamenii isi respecta locul, casa, fereastra, intrarea. Respectul lor te determina si pe tine sa le respecti locurile. Este o lectie.
Perioada cea mai prospera a Glorenzei (Glurns) o regasim intre secolele XIII-XVI cand s-au dezvoltat mestesugurile si au aparut numeroase case de aristocrati.
Aici gasim Castelul Glorenza – practic un conac cu turn, si Casa Frolich, decorata cu blazoane iar fatada pictata cu o alegorie a celor sapte pacate. Frescele cele mai rezistente la intemperiile secolelor au fost cele ale Mandriei si Lacomiei. Hmm… 🙂
Pentru cei interesati de istoria locului, la Poarta Tubre exista o expozitie istorica ce ocupa patru etaje. La parter se afla ruine care amintesc de comertul cu sare si rolul de supraveghere a portilor orasului. La urmatoarele niveluri exponatele ‘povestesc’ despre fondarea orasului si reconstructia lui din secolul XVI, motiv pentru care arhitectura unora dintre casele ramase si arcade o regasim gotica.
Ca orasel italienesc fara indoiala merita experienta de a-l vizita, mai ales daca se afla in drumul vostru. Nu ia mai mult de o ora colindarea stradutelor.
Am ajuns in Glorenza (Glurns) coborand din Solda, la 40 de minute de mers cu masina. Nu inainte de a face si o pauza de castel – Churburg Coira.
Citeste si:
- Lacul Resia si povestea Turnului cu clopot, Italia
- Roma, Italia – istorie, romantism si pragmatism
- Rothenburg, inspiratia scenaristilor
- Destinatii de top in Italia
- Doua destinatii de iarna pentru spirite nesportive
Pingback: Castel Coira, Churburg, Alpii Italiei - Xplorio