Redescopera Romania a inceput deja etapa a 3-a, insa ritmul infernal al primelor doua zile nu mi-a permis inca sa detaliez obiectivele vazute. Voi reveni imediat si asupra lor 🙂
Doream doar sa spun ca, dupa 2 zile petrecute din nou in partea de nord a Transilvaniei, cea situata sub Maramures si Tarile Chioarului si Lapusului, am acumulat atata frumusete in ochi incat mi-e greu sa-i mai inchid, in ciuda oboselii.
Vrei peisaje cu dealuri pline de vii, campuri de levantica, culturi de hamei, chiar arii de maci care inrosesc verdele nebun al inceputului de vara? Apuc-o de la Cluj spre Dej, si apoi pe drumurile secundare care urca spre satele unde inca se tin traditii de odinioara. Aici oamenii inca merg pe cai, iar curtile caselor dau, mai toate, spre un camp inierbat si plin de flori, care se intinde pana hat, spre dealurile domoale din zare. Chiar daca traditiile s-au mai stricat, iar impodobitul boului s-a transformat intr-un carnaval care seamana mai degraba cu o parada de travestiti, frumusetea locurilor si naturaletea oamenilor compenseaza din plin.
Odinioara aici se termina Imperiul Roman, in partea sa de nord-est. Era cea mai periculoasa granita, in afara celei central-nordice, caci de aici urmau sa vie mai toate invaziile care aveau sa-i aduca pana la urma sfarsitul. Mergand de la Dej la Zalau, o apuci chiar pe zona de frontiera intre ceea ce era considerat civilizatie si ceea ce era considerat taramul barbarilor. Iar cand ma refer la civilizatie, imi aduc aminte ca romanii aveau la Porolissum, langa Zalau, atat drum pavat cat si apa curenta si incalzire centralizata, ceea ce locuitorii din satul de sub cetate nu au nici azi.
Azi e un singur taram aici, insa vestigiile zecilor de turnuri antice ies an de an la iveala. Mai vechi decat turnurile romane sunt insa frumusetile din Apuseni, munti in care azi am petrecut doar cateva ore, dar de care ne vom apuca cu metoda incepand de maine. Satul natal al prim-ministrului actual, Rachitele, este poarta de acces atat catre cascada Valul Miresei, cat si catre restul magnificelor peisaje pe care le poti vedea in parcul national Muntii Apuseni.
Dar despre acestea, maine seara. Deocamdata, iata pozele de azi.
Redescopera Romania este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman
Citeste si:
- Trovantii de la Costesti, Ramnicu Valcea
- Geoparcul Dinozaurilor din Tara Hategului
- Clisura Dunarii: Dunarea la Cazane
- Valea Iadului, picior de rai
- Corsa Cap Nord: Suedia – Danemarca – Germania