Franturi de Bucuresti: CEC, Palatul Postelor si Muzeul National de Istorie al Romaniei

Despre CEC, Palatul Postelor si Muzeul National de Istorie al Romaniei in franturi de istorie a Bucurestilor:
In 1892 s-a decis construirea unui Palat al Postelor, asa cum se cuvenea unui oras cu pretentii precum Bucurestiul frantuzit al timpurilor. Motiv pentru care arhitectul Alexandru Savulescu responsabil cu planurile noii cladiri a fost trimis sa viziteze mai multe capitale europene si sa studieze cladirile de posta de acolo.

bucuresti3

Au fost vazute palatele postelor din Paris, Viena, Torino, Milano, Venetia, Budapesta, Zurich si Geneva. In final, planurile sale au avut ca model cladirea postei din Geneva, in stil neoclasic.
Terenul pe care s-a decis ridicarea Palatul Postelor apartinuse marelui aga Constantin Balaceanu, unde domnitorul Brancoveanu construise candva un han ce ii purta numele (Hanul Constantin Voda) dar care in incendiul din 1847 fusese distrus, ruinele sale fiind demolate abia 15 ani mai tarziu.
Punerea pietrei de temelie pe teren a inceput in 1894, la acel moment de rasunet asistand ceremonial si regele Carol I, impreuna cu primul ministru Lascar Catargiu, primarul capitalei si prefectul politiei.
Palatul a fost inaugurat in 1900 unde Posta Romana a functionat pana in 1970, cand au inceput lucrarile de renovare a cladirii si amenajare pentru functionarea Muzeului National inaugurat in 1972.

bucuresti_2012_dec_83

Vis-a-vis de Palatul Postelor era deja nascuta o alta istorie, cea a primei institutii de credit public din Romania – intemeiata de Alexandru Ioan Cuza in 1864. Casa de Economii si Consemnatiuni de astazi este continuatoarea acesteia.
Un moment important in istoria bancii este anul 1948 cand CEC a renuntat la statutul de banca centrala si a redevenit singura banca de economii si unica institutie de credit cu atributii legate de atragerea disponibilitatilor banesti ale populatiei.

bucuresti2

Citeste si:

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close