Fortificatii de vizitat in jurul Sibiului

Nu de putine ori am fost intrebati ce se poate vedea in jurul Sibiului, in afara de vizitarea sa.
Initial m-am gandit la cateva trasee, dar pana la urma le voi lasa pentru o data ulterioara, gandindu-ma ca pe langa frumusetile naturii din zona, exista si nestemate mai mult sau mai putin vizitate din jurul Sibiului, cu vestigii istorice aparte, cu cetati, fortificatii si biserici vechi, multe dintre ele chiar reusit renovate.
Clar, nu le voi putea cuprinde pe toate, de aceea o sa va las si pe voi sa contribuiti cu sugestii, mai ales daca sunt de data recenta.

Sibiul – ca sa-l mentionez doar, caci despre el am scris mai detaliat cu ceva ani in urma, este probabil cel mai potrivit punct de pornire atat prin prisma cazarilor – care, fortate de concurenta, sunt mai ofertante privind conditiile, cat si prin prisma activitatilor si evenimentelor organizate aici saptamanal. Astfel ca, presupunand ca aveti sau doriti o zi-doua de pauza, le puteti petrece in Sibiu foarte placut.
Dar sigur, va puteti stabili centrul actiunii si la Sighisoara. Voi reveni insa cu sugestii si pentru aceasta varianta.
Sibiu

Cisnadie

La 10 kilometri sud de Sibiu, apx. 10-15 minute de mers cu masina, se afla Cisnadie, ridicata de colonistii germani adusi de regele Geza al II-lea al Ungariei pentru a apara granitele regatului impotriva raidurilor cumanilor, pecenegilor, tatarilor. Asta se intampla prin 1141-1161.
Cisnadie

Cisnadie (Heltau) a fost mentionata documentar pentru prima data in 1323, desi inca de prin 1300 s-a construit o biserica in stil romanic dedicata sfintei Walpurga.
Tot in Cisnadie a fost construit si primul turn cu ceas din Transilvania – asta se intampla 100 de ani mai tarziu, in 1425. Acesta era inconjurat de doua ziduri de aparare, cel interior avand si incaperi pentru pastrarea proviziilor.

Cisnadioara

4 kilometri mai incolo gasim Cisnadioara cu biserica evanghelica fortificata, ridicata putin mai tarziu, si situata pe varful stancos al muntelui. Aceasta este una dintre cele ai vechi si mai reprezentative monumente ale stilului romanic din Transilvania. Interiorul bisericii este luminat de ferestre stramte iar pe o usa din peretele sudic al corului se pot observa picturi murale. Fortificatia avea ziduri de 4-6 metri inaltime si era asigurata cu un turn de poarta la care s-au adaugat un drum de straja si creneluri care serveau la mascarea aparatorilor impotriva proiectilelor inamicului.
In interiorul curtii se mai pot observa si astazi bolovanii aruncati de pe drumul de straja asupra asediatorilor.
Mai mult, exista si o traditie a satului care cerea ca, inainte de casatorie, fiecare tanar sa care un bolovan in cetate pentru a-si demonstra puterea fizica, impresionandu-si astfel viitoarea sotie. Si probabil si soacra… 😀
Cetatea Cisnadioara sursa

Malancrav

Acesta se afla la 100 km nord Sibiu si apx. 1,30 ora de mers cu masina.
Primele documente datand din secolul XIV care pomenesc de existenta Malancravului sunt legate de unele diferende asupra proprietatii dintre doua familii, diferende ajunse pana la Curtea de la Viena.
Conacul uneia dintre familii, familia Apafi, existand pana in zilele noastre si incepand din 2007 poate fi vizitat de public.
Conacul Apafi sursa
Biserica evanghelica Malancrav are o pictura murala ce dateaza inca din secolul XIV, fiind si cea mai bine pastrata.

Valchid

Langa Malancrav, la 80 de km nord Sibiu, se afla asezarea din Valchid situata in valea unui afluent al Tarnavei Mari.
Prima aparitie documentara se face datorita unui incident din 1345, cand taranii din Valchid au fost interogati in procesul pradarii greavilor (grofi/ conti) sasi din Curciu si din alte sate.
valchid-sibiu sursa
Biserica evanghelica are marcat anul 1507 in tencuiala de sub streasina, probabil anul ridicarii boltii corului; este construita in stil gotic si asemanatoare bisericii din Bazna, cladita cu doar trei ani inainte.
La nord de cetate se afla un loc comun de inhumare, multi localnici cazand victime molimelor si razboaielor. Un masacru a avut loc in timpul razboiului civil din 1605 cand trupele voievodului transilvanean Stefan Bocskay, adversar al habsburgilor, au incendiat comunele Valchid, Copsa Mare, Richis si Saros…

Copsa Mare

La 85 km nord-est Sibiu (1,30 ora de mers cu masina), se afla Copsa Mare care stapanea cele mai intinse si renumite plantatii viticole din Tara Vinului si facea parte din Terra Medies.
Prosperitatea i-a facut pe localnici sa-si doreasca in sat o biserica cel putin la fel de frumoasa si faimoasa ca cea din Biertan. Istoria ne spune ca este posibil ca unii dintre mesterii care au lucrat la constructia bisericii din Biertan sa fi lucrat si la Copsa Mare. Exista si o inscriptie care mentioneaza anul 1519 ca an de finalizare a corului. La Biertan aceste lucrari se terminasera cu patru ani mai devreme.
La inceputul sec. XIV slujbele erau oficiate intr-o bazilica gotica, insa un document din 1283 aduce cu sine ipoteza existentei unei bazilici mai vechi.
In timp a fost construit si un zid de aparare cu metereze si guri de aruncare, iar clopotnita a primit un drum de straja. Fortificatia a inceput sa fie construita la inceputul sec. XVI. De-a lungul zidului au fost construite camari de provizii utile in timpul asediilor.
Cutremurul din 1802 a avariat simtitor biserica necesitand renovari masive.

Atel

La 70 km nord – est de Sibiu se afla Atel.
atel-sibiu sursa
Atestata documentar din anul 1283 cu denumirea latina de Villa Echelini, cu referire la un anume Walterus decanus din Villa Echelini, Atel facea parte din Terra Medies. Denumirea germana de Hatzeldorf dateaza din 1423. In 1466 a obtinut din partea lui Matei Corvin ‘ius gladii’ – dreptul condamnarii la moarte, precum si dreptul de targ saptamanal. Ceea ce a dus la una dintre cele mai infloritoare comunitati sasesti din Scaunul Mediasului.

Medias

Asezarea s-a intemeiat pe vechiul castru roman pe nume Media. S-a dezvoltat repede dintr-un simplu sat intr-un burg infloritor, in special datorita mestesugarilor. Orasul are o vechime de peste 7 secole, fiind mentionat pentru prima data intr-un document istoric in anul 1267, astfel fiind unul dintre cele mai vechi orase ale Romaniei. Printre obiectivele turistice putem mentiona Turnul Croitorilor, Turnul Trompetilor, Turnul Clopotelor, Casa Schuller (1588), Turnu Forkesch, Turnul Pietrarilor, Turnul Fierarilor.
Complexul Arhitectural Franciscan include biserica si manastirea franciscana care au fost construite de ordinul franciscan in jurul anului 1444. Complexul adaposteste tezaurul de la Seica Mica, tezaurul de la Panade, diverse piese de ceramica populara.
In mijlocul cetatii se afla biserica fortificata Sfanta Margareta al carei turn are un ceas care indica fazele lunii.
Tot in Medias se poate gasi Turnul Trompetilor inalt de aproape 70 de metri, unde Vlad Tepes a fost tinut in captivitate in 1476 in urma unui conflict cu Matei Corvin.
Numele Turnului Trompetilor se trage de la muzicantii care, inarmati cu o trompeta, faceau de paza mai ales pe vreme de furtuna spre a constata pe loc eventualele focare de incendiu dar si pentru a anunta apropierea unui inamic ori pentru a saluta vizitatorii importanti.
Astazi turnul se numara printre primele 10 turnuri inclinate din lume! Este vorba de o deviatie verticala de circa 2,28 metri.

Biertan

Fortificatiile acestei cetati taranesti sunt considerate cele mai puternice din Transilvania.
Povestile din jurul ei sunt strans legate de viata comunitatii.
biertan
De pilda aici se afla pe vremuri o carcera unde erau inchisi sotii si sotiile daca se certau sau doreau sa se desparta.
Li se dadea o singura farfurie, o singura lingura, o singura furculita, o cana si un singur pat pe care erau nevoiti sa le foloseasca impreuna pe tot timpul sederii lor incarcerate. Metoda dadea roade, caci rareori cuplul mai iesea de acolo cu aceeasi stare de spirit, intentii ori probleme care sa ii duca in fara justitiei.
De asemenea tot aici, undeva spre capatul scarilor care duc catre biserica, exista si astazi bolovanul pe care candva, in zilele de duminica erau asezati cei ce faceau lucruri nepermise in cursul saptamanii. Era un mijloc foarte practic de a-si educa tinerii si a-i aduce in spiritul comunitatii.
In biserica se afla o bogata colectie de documente din secolele XV-XVII, argintarie si lucrari de arta decorativa reprezentativa pentru comunitatea saseasca medievala.
Galeria de fotografii cu Biertan este atasata in materialul facut cu ceva ani in urma; ce vreau sa mentionez este faptul ca merita mers si pe drumurile de tara pana la Richis, unde noi din pacate n-am ajuns; aici veti da de o biserica in stil gotic cel putin la fel de frumoasa.

Carta

La 40 km est de Sibiu si o ora de mers cu masina se afla o fosta manastire fondata de calugari cistercieni – ordin aparut ca reactie la ordinul benedectinilor al carui calugari duceau o viata opulenta si plina de lux ce contravenea preceptelor Bibliei.
In urma invaziei tatare din 1241 intreaga biserica de la Carta a fost reconstruita in stil gotic, specific timpului, devenind piesa de inspiratie pentru constructorii bisericilor Sf. Bartolomeu din Brasov, a celei de la Prejmer, Sanpetru, Feldioara.
Luptele cu turcii, decaderea ordinului cistercienilor si in plus decizia lui Matei Corvin de a desfiinta manastirea au dus la ruinarea ei, pastrandu-se pana astazi fatada de vest a bisericii. N-ar strica ceva renovari acolo…
carta sursa

Alte localitati din jurul Sibiului

Brateiu, mentionata intr-un document din 1283, aflata dupa Medias la 60 km nord de Sibiu, are o poveste amuzanta cand, in ziarul local din 1970, s-a scris ca in podul bisericii din Brateiu s-a gasit un jurnal de calatorie al lui Cristofor Columb.
Cu mic cu mare, sasii au urcat in podul bisericii si au inceput sa caute jurnalul-comoara; fiind insa o pacaleala de 1 aprilie…
Avem si Buzd si Darlos aflate imediat dupa Medias, Curciu putin mai sus de Darlos, cunoscut si sub numele de Kritsch (‚krc’ – destelenit), – o asezare dacica suprapusa unor asezari din epoca bronzului si a fierului timpuriu.
Daca ne aflam langa Copsa Mica sau Medias putem opri putin la Ighisu Nou si Mosna.

Citeste si:

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close