Strabatand drumurile Olteniei in cautare de castele uitate, trupa tinerilor de la CastleBreak ne-a oprit la un pranz campenesc si-o poveste cu oameni de pus la suflet – conacul boierilor Otetelisanu de la Benesti.
Nu va pot spune mirarea mea vazand modestia unui conac in care au crescut si au pus tara la cale oameni atat de grozavi!
Caci, atunci cand vorbim de boierii Otetelesanu, vorbim de vistieri, postelnici, conducatori si politicieni – figuri importante cu roluri decisive nu numai in istoria Olteniei, ci si in cea nationala.
Chiar daca nu am facut prea multe poze pricepute frumosului conac, totusi se pot vedea arhitectura si dimensiunile care nu au nimic de-a face cu vilele anoste ale zilelor noastre. Atat exteriorul modest, cat si interiorul de bun gust raman o marturie a unor timpuri cand existau oameni vizionari. Oameni care doreau sa lase ceva frumos dupa ei.
O mica trecere in revista a trei Oteteliseni care au lasat amprente in istoria si cultura noastra, pe baza informatiilor prezentate pe conacul.ro:
Incep cu fratii Iordache si Grigore, care au locuit la conacul de la Benesti.
– Iordache Otetelisanu – nascut pe la 1775, mi s-a parut formidabil atat pentru dedicarea sa familiei pe care a sustinut-o inca de la 25 de ani, devenind mai tarziu mentor nepotului sau, Petrache Poenaru, cat si prin realizarile sale privind societatea de atunci. A tiparit prima revista din Oltenia – un saptamanal despre familie, a construit unul dintre primele stabilimente balneare de la Olanesti si, nu in ultimul rand, alaturi de fratele sau mai mic, Grigore Otetelisanu, a pus la punct o biblioteca impresionanta pentru acele timpuri, cu exemplare pretioase. Amandoi au fost marcati de cunoasterea realitatilor romanesti sub regimul dur greco-fanariot, cunoastere care le-a calauzit viata si alegerile – puteti vedea contributia lor la revolutia lui Tudor Vladimirescu.
– Grigore Otetelisanu, crescut si educat de fratele sau mai mare, Iordache Otetelisanu, a devenit avocatul taranilor din Oltenia. A locuit pana in ultima sa clipa la conacul de la Benesti. S-a remarcat ca autodidact in multe domenii, creator al uneia dintre cele mai impresionante biblioteci din Romania, precum si sustinator financiar al pictorului Constantin Lecca in activitatea de tipograf, editor si artist.
– ‘Conu’ Iancu Otetelisanu, nascut la Craiova in pragul anului 1800, director al Teatrului National Bucuresti, a sprijinit primele trupe de teatru care jucau in limba romana, cu o contributie majora in cultura romaneasca. A avut o viata foarte condimentata ce a scandalizat deseori elita bucuresteana, o viata demna de filme, dar cu un aport deosebit adus societatii timpului sau – politica, magistratura, diplomatie, finante, literatura. In castelul sau de la Magurele de langa Bucuresti a primit oaspeti de seama precum Mihai Eminescu, regele Carol si principesa Elisabeta.
Am vrut sa vi-i astern in cateva cuvinte pentru a vedea ce oameni grozavi am avut printre noi, lasati de multe ori uitarii in cartile noastre de istorie scrise in limbaj de lemn. Din fericire, la fiecare astfel de conac exista cate un ghid plin de povesti! Nu-i ratati! Pentru ca se bucura grozav sa aiba oaspeti carora sa le povesteasca! Tot ghidul de la conacul Otetelisanu de la Bunesti ne-a organizat o masa campeneasca pe cinste unde am baut o tuica si un vin facute de pe domeniile boieresti Otetelisene. O minunatie.
Recomand conacul! Iar pentru asta, luati legatura cu tinerii de la CastleBreak! 🙂
Citeste si:
- Cucuteni, civilizatia veche de peste 6.000 de ani, dar pe care o ignoram
- 5 asezari romanesti mai vechi decat piramidele egiptene
- Ce secrete ascunde Moldova. Redescopera Romania
- Redescopera Romania, ziua 1
- Oazele din jurul Bucurestiului – Poveste cu Cai