Doua dintre atractiile mai putin vizitate ale Dobrogei se afla pe o axa care porneste de la sud de Murfatlar, din lacul de creta, si se termina in nord, cu crestele sterpe ale Muntilor Macinului.
Lacul de creta
Putini sunt cei care, in drumul lor spre mare, fac dreapta din centrul Murfatlarului pentru a vedea – macar 5 minute – un loc dintr-o alta lume.
Locul asta poate fi gasit usor: cum treci de podul peste canalul Dunare-Marea Neagra, intr-o curba la dreapta (cu linie continua, atentie!), se face un drum de tara la stanga, care urca dealurile. Poti deja vedea in stanga ca este vorba de o cariera, aparent de piatra, in realitate de var si creta. Daca apuci pe acel drum, la vreo 200 de metri mai sus poti opri masina si apoi poti cobori pe picioarele proprii pentru a admira privelistea unei alte lumi: o lume de creta, aparent neprielnica oricarei forme de viata si in care s-ar putea filma cu succes o scena de Star Wars.
Lacul de pe fundul carierei iti arata totusi ca esti pe Pamant, iar daca ramai acolo mai mult de 10 minute incepi sa vezi ca zona totusi misuna de viata, tot felul de gaze, soparle si alte vietati minuscule croindu-si drum prin desertul alb incins de soare. Memorabil.
Muntii Macinului
Daca o apuci spre Nord, pe unul dintre traseele dobrogene despre care am mai scris (drumul spre Nazarcea e reparat!), ajungi in comuna Horia, iar de aici incepe un cu totul alt peisaj dobrogean. Muntii Macinului incep sa se inalte tot mai semet de-a dreapta, culmile lor fiind mult mai spectaculoase decat te-ar lasa sa banuiesti inaltimile relativ mici la care se inalta.
Noi am urcat pana sus, in varf, pe culmea Pricopanului. Atentie insa la taratoarele care isi fac veacul pe aici si neaparat trebuie sa ai pantaloni lungi, pentru a te proteja de scaietii si celelalte plante agatatoare, zgarietoare si taietoare care iti pot face harcea-parcea picioarele.
In jos vei vedea cariera de piatra, iar de jur imprejur ai vedere pana hat, departe, spre Braila si toata zona de centru-nord a Dobrogei. Iarasi, niste munti cu un peisaj complet diferit de ce vezi in restul tarii: sterpi, uscati, bolovanosi si numai potriviti pentru o zi cu iz de desert marocan.
E un traseu de o zi care se poate incheia cu succes la Tulcea. Aici recomand hotelul Delta, chiar si aripa de trei stele, care este bine dotata, curata si linistita, dar mai ales cu o priveliste superba asupra portului. Daca tot veni vorba de Tulcea, recomand si terasa Republica, unde absolut tot ce am comandat a venit repede si a fost delicios. Nu acelasi lucru pot spune despre celebrul La 2 iepurasi, unde mancarea este doar OK si vine cam rece, personalul fiind putin depasit de numarul mare de clienti (altminteri, pentru o masa ieftina si fara pretentii, sau daca nu sunteti un grup mare, puteti opri).
Din Tulcea, evident, incepe Delta. Despre ea am mai vorbit si vom mai face vorbire…
Citeste si:
- Bucuresti, Braila, Tulcea, Constanta. Si inapoi
- Cetatea Enisala (Heracleea). Fortareata genoveza de la Marea Neagra.
- Drumuri dobrogene
- Muzeul Astra Sibiu: program, galerie foto
- Matala, Creta, be hippie!
Pingback: Florin
Pingback: Dorin
Pingback: Drumul inițierii! 4 iunie 2012 | parsulhoinar2
Pingback: Cristi
Pingback: denisa1999
Pingback: Noemi
Pingback: Parcurile Nationale ale Romaniei - Xplorio