Din Saint Remy, la nici 40 de minute de mers cu masina, se afla Les Baux de Provence, inclusa pe lista obiectivelor alaturi de Carrieres de Lumieres. Asa am ajuns sa vedem cu ochii nostri cum micutul orasel de numai 400 de locuitori poate supravietui de pe urma unui turism foarte misto gandit, care primesc, anual, peste 1,500,000 de turisti…
Fortareata este o adevarata istorie in desfasurare unde, pe un platou de cateva hectare poti vedea atat ruinele incaperilor, ale morilor de vant, capelei si spitalului, cat si panouri explicative, multe dintre ele cu scenete foarte sugestive…
Tot aici sunt expuse si masini de asediu si arme de lupta medievale, multe inca functionale – un punct forte al destinatiei pentru amatori.
Multe dintre treptele care te urca pe metereze nu mai sunt recomandate pentru folosire, peretii fiind foarte afectati in urma cutremurelor din zona. La prima cocotare n-am fost atenti, la a doua am cascat ochii bine la panoul de avertizare…
Orice ar fi insa, platoul cu imagini pur provensale, de pe metereze se vede nebuneste!
Se pare ca termenul les Baux provine din provensalul ‘baou’ care in traducere inseamna ‘pinten stancos’. Chiar si asa, asezarea a fost recunoscuta mult timp si datorita bailor de bauxita ale zonei.
In ce priveste fortareata acesteia, istoria ei incepe hat, din timpul celtilor, locul ei aflat pe ‘pintenul stancos’ al zonei oferind o asezare strategica de aparare impotriva raidurilor si atacurilor.
Evul Mediu a fost o perioada plina de evenimente pentru ceea ce cunoastem astazi ca fiind fortareata Les Baux de Provence, generatii intregi de lorzi feudali luptand pentru a-i castiga controlul, alaturi de multe asezari similare din Provence. Nu voi reda istoria ei scrisa deja aici – cine este dornic, ii recomand linkul.
Pe scurt, citadela a fost scena multor conflicte de putere si orgolii, iar spre finalul anilor 1400 e.n., aceasta dobandise reputatia de loc al rebeliunilor si contestarilor de autoritate. Motiv pentru care regele Louis Xi si-a trimis trupele, ordonand distrugerea ei. A urmat declinul si migrarea populatiei catre alte asezari.
Timpurile moderne au si ele avantajul lor. Incepand cu 1966 intreaga asezare a fost pusa sub protectia Ministerului Culturii, incurajandu-se dezvoltarea turismului. Si uite asa, mai putin de 400 de localnici reusesc sa traiasca de pe urma lui, anual primind peste 1.500.000 de turisti, asa cum aminteam mai devreme.
Pe langa fortareata propriu zisa care este realmente spectaculoasa, si unde se organizeaza o gramada de spectacole cu atmosfera medievala, ramane sa va rataciti si pe stradutele asezarii de la poalele sale.
Aici isi asteapta musteriii pensiuni cochete, mici hoteluri private, restaurante, terase, magazine de suveniruri, galerii de arta si muzee in miniatura, si mai ales case a caror arhitectura bine pastrata si etic restaurata, ca sa zic asa, considerate monumente istorice, raman, in sine, obiective de vizitat.
Este pur si simplu un muzeu in aer liber, plin de viata si atmosfera.
Asadar, sfat: odata ajunsi la Carrieres de Lumieres, cereti un bilet care sa includa si citadela. Costa in plus 3 euro de persoana!
Vizitarea citadelei si ratacirea simfonica prin cariera va ia jumatate de zi.
Noi ne-am rezervat-o dupa-amiaza, pentru a ne lua pranzul linistiti la o terasa din Avignon.
A! si da, recomandam extrasezonul!
Citeste si:
- Carrieres de Lumieres, Provence
- Vacanta in Provence, drumuri si locuri de oprit
- Prin Saint Remy de Provence, oraselul lui Nostradamus
- Bonnieux, ratacind prin Provence
- Alte variante de vacanta? Provence te asteapta!
Pingback: Vacanta in Provence, drumuri si locuri de oprit - Xplorio