Cetati de vazut in Mures

Nu, nu vorbesc de Targu Mures, ci de judetul Mures, intr-o varianta de vacanta careia, sa zicem ii dedicam cetatile din aceasta zona superba a tarii.

Pentru cele 8 cetati pe care le-am pregatit in acest material, cea mai nimerita unui loc de cazare va fi, probabil, Sighisoara, luand in considerare distantele mici la care se afla cateva dintre cetatile vizate.
Ca noutate insa v-as recomanda o sedere de 2-3 zile in Targu Mures, caci aici aveti si muzee de vizitat, atat de frumoase incat nici nu se pune problema sa le ratati. Da, insistand si mizand pe rezistenta picioarelor, le puteti da gata intr-o zi, dar nu veti mai intelege nimic din ele.
Asadar, cetati de vazut in Mures, cu cazare in Targu Mures sau Sighisoara.

Targu Mures

Pentru ca am inceput sa va povestesc de Targu-Mures, continui cu el. Intre Targu-Mures si Sighisoara sunt 55 de kilometri pe care, parcursi cu grija si opriri, ii traversati in jur de o ora.

targu mures

Mentionat pentru prima data intr-un document din 1316, Targu Mures figureaza intr-un registru al Papilor drept Novum Forum Siculorum, adica Targul Nou al Secuilor. In 1616 a primit rangul de oras liber regesc.
Sapaturile arheologice facute la Targu Mures si imprejurimile acestuia au scos la iveala o serie de locuinte preistorice, vase de lut plus alte vestigii apartinand culturii Cris, cea mai veche cultura neolitica din Romania (o confirmare a existentei ca asezare organizata inainte de momentul invaziei triburilor nomadice o avem si Cetatea de la Moresti de langa Targu Mures – care da, si ea merita vizitata).
Istoria orasului este bogata si plina de evenimente, insa nu ma voi lansa in detaliile ei. Doream doar sa mentionez cateva aspecte care mie mi-au placut in mod deosebit:
Perioada anilor 1902-1912 a fost perioada cand s-a dezvoltat infractructura cu distributie si furnizare de energie electrica, realizarea digului pe Mures, construirea unui sistem de alimentare cu apa si canalizare. Tot atunci s-au asfaltat 117 de strazi, s-au amenajat alei, parcuri si piete, iar in 1904 a fost ridicata o fabrica de caramida pentru a fi asigurate proiectele de constructii locale.
In numai un deceniu s-au construit scoli primare de stat, scoli superioare, casa de copii orfani, plus cele doua cladiri reprezentative din centru – Primaria si Palatul Culturii, adevarate opere de arta construite in stil secession. Re-co-mand! Pe mine m-au fermecat.
Astazi Targu Mures poate oferi turistilor sai un centru cochet, colorat si bogat, renovat si bine intretinut, cu Piata de Trandafiri, cu biserici romano-catolice şi reformate vechi, Palatul Culturii si Prefectura, Biblioteca Teleki si nu doar.
O mare tristete o reprezinta, deocamdata (ma refer la 2013-2014, poate voi o veti vedea-o mai tarziu), vizita Cetatii Targului, aflata in santier de cativa ani cu pauze mari de lucru.
Nici cu vizitarea unora dintre obiectivele turistice nu stau foarte bine, programul fiind unul de ghiseu de servicii: de pilda Casa Memoriala ‘Avram Iancu’ are program de marti pana joi intre orele 11-17…

Bagaciu

Coborand dinspre Targu-Mures spre sud-vest, la 40 de kilometri distanta, se afla localitatea Bagaciu, atestata documentar ca asezare in 1351 cu numele de Bogeschdorf. Zona, ca in multe parti ale tarii, este in mare parte abandonata si trista. Insa merita incurajate aici popasuri turistice datorita bisericii fortificate Bagaciu, foarte bine intretinuta, ale carei strane sculptate si impodobite cu intarsii din secolul XVI sunt probabil cele mai frumoase din cate s-au pastrat pana acum in zona transilvana. Biserica a fost construita cu piatra adusa din muntii Cibinului. Fortificatia din jurul bisericii avea ziduri de aparare inalte de 8 metri, cu drumuri de straja din lemn.

bagaciu sursa foto

Sighisoara

In estul asezarii Bagaciu (50 de kilometri distanta) sau intorcandu-ne dinspre Targu-Mures (fix aceeasi distanta), se afla Sighisoara. Asezarea a reprezentat pentru multe localitati vechi ca si ea un punct de referinta in ce priveste arhitectonica dar si organizarea pe bresle.

sighisoara

Localitatea a fost intemeiata de colonisti germani franconi din regiunea Rinului de nord invitati de regele Ungariei sa se aseze in Transilvania pentru a aparata granitele de est. Cronicarul Georg Krauss mentioneaza ca in anul 1191 locul unde acum se afla Sighisoara era locuit, dar prima atestare documentare a asezarii este din anul 1280 sub numele de Castrum Sex. In anul 1298 este mentionata denimirea germana Schespurch. Localitatea este mentionata drept civitas (oras) in 1367. Numele romanesc al orasului este atestat in scris in 1435. Forma Sighisoara a patruns in romana pe filiera maghiara mai tarziu, fiind o adaptare a numelui de Segesvar (cetatea Seges).
Breslele metesugarilor din Sighisoara, 19 la numar, si-au primit primele statute in 1376, statute care aveau la baza legi si obiceiuri mai vechi. De exemplu daca lacatusii din Brasov aduceau la targul din Sighisoara lacate si broaste proaste, lacatusii sighisoreni aveau dreptul sa le confiste.
Aici se afla si Casa Vlad Dracul, locuinta voievodului muntean care a domnit intre 1431-1435 si unde se presupune ca s-a nascut Vlad Tepes in 1431.
Turnul cu Ceas a fost sediu de primarie pana in anul 1556, iar apoi i s-au dat alte destinatii. La sfarsitul secolului XIX a fost ales drept sediul muzeului sighisorean. Cele 4 turnulete ale turnului cu ceas reflectau autonomia juridica a orasului.
Nu are rost sa repet lucruri scrise deja pe blog, experienta plimbarii printr-un muzeu cu case locuite trebuie traita iar cetatea vazuta 🙂
Am scris si despre alte cetati care pot fi vizitate in caz de va alegeti cazarea aici, asa ca va las linkul.

Saschiz

La 20 de kilometri de Sighisoara se afla satul Saschiz, atestat documentar din anii 1308-1310. Localitatea a fost populata de secui pana la sfarsitul secolului XIII cand a devenit o localitate populata preponderent de sasi sub denumirea de Kaissdit.

saschiz

La momentul sau, Saschiz a rivalizat chiar cu Sighisoara care, in acea vreame, era ‚capitala’ sasilor din Transilvania. Ca majoritatea bisericilor fortificate, si cea de la Saschiz a fost construita pe o colina aflata la vreo 2 kilometri departare de sat pe locul unde altadata se afla o basilica romanica. Lucrarile de constructie a acestei biserici au inceput in 1493 si au fost terminate ca biserica fortificata, in prima jumatate a secolului al XIV. Intreg ansamblul a fost inconjurat de un puternic zid de aparare de pana la 9 metri al carui traseu este urmat de actuala imprejmuire a bisericii. Pe o piatra a cetatii este daltuit anul 1343.
Cetatea a avut sase bastioane si o fantana adandca de 60 de metri care astazi are numai 12 metri. Legenda spune ca din fundul fantanii ar fi pornit un tunel ce duce pana in centrul comunei. Turnul si biserica au ajuns sa aiba infatisarea actuala in 1677, In timp, biserica fortificata a devenit principalul loc de refugiu pentru satenii din Saschiz. Biserica si cetatea sunt foarte bine conservate. Pot fi admirate Biserica evanghelica si turnul cu ceas la doar cativa metri de sosea ce trece prin mijlocul Saschizului.
Turnul este una dintre cele mai frumoase constructii medievale din Transilvania apartinand ca si biserica fortificata, arhitecturii saseti de secol al XV-lea. Inalt de 10 metri turnul marcheaza si astazi centrul comunei. Frumusetea faimosului turn cu ceas din Sighisoara construit in 1677 i-a inspiratpe locuitorii Saschizului care l-au transformat intr-un turn clopotnita. Trecand printr-un devastator incendiu aspectul final si cel actual al turnului a fost definitivat abia in 1832.

Cloasterf

Documentele istorice mentioneaza o prima biserica in anul 1353 din care se pastreaza doar cristenita.
Numele satului vine de la patronul bisericii – Nicolae. In germana veche era nimit Niklaus de unde vine Klos – dorf – numele german al localitatii. Probabil ca initial se numea Klaus-dorf. Se afla la o jumatate de ora sud de Sighisoara, apx. 30 de kilometri.
Ansamblul fortificat al Bisericii evanghelice luterane se numara printre cele mai omogene din Transilvania, fiind opera coerenta a unei singure perioade de constructie (1521-1524). Biserica are aspectul unui masiv reduit cu un etaj fortificat dotat cu ferestre de tragere si guri de aruncare.
Din secolele XVI si XVII se pastreaza bine conservate balcoanele de lemn pictat. Locuinta cliserului a devenit astazi muzeu.

Apold

In apropiere de Cloasterf se afla asezarea de la Apold existenta inainte de a veni colonistii sasi, prima aparitie documentara aparand intr-un inscris din 1309, an cand Nikolaus de Apoldia a fost consemnat printre cei care il dadeau in judecata pe episcopul de Alba Iulia.
Nu se stie cu exactitate ordinea fazelor de constructie dar s-a presupun ca o parte dintre structuri dateaza din secolul XIII. O fundatie din Germania a facut lucrari de restaurare in 2001, incercand totodata sa revitalizeze comunitatea din Apold.

Archita

Situata intre Saschiz si Beia, numele apare mentionat pentru prima oara in 1356 sub forma Ercud. A fost fondata de sasi in preajma anului 1200 dupa stramutarea colonistilor secui care ocupau aceste meleaguri.
Ansamblul de la Archita se afla in centrul comunei si este bine conservat. Are o incinta dubla si se mai pastreaza sapte turnuri de aparare din cele noua care exitau candva. Celelalte doua au ars in unul din multele incendii care au incercat in timp sa mistuie Archita. In mijlocul incintei se afla o basilica romanica cu trei nave fara turn datand din ultimul sfert al secolului al XIIlea. Ea a fost transformata in jurul anului 1500 intr-o biserica-sala-gotica, moment in care s-a inceput si fortificarea. Se pare ca in jurul anului 1504 a fost amenajata in zidul de vest o galerie care duce la al doilea nivel al turnului unde se afla o vatrea pe care aparatorii fierbeau apa sau pacura pe care le varsau apoi prin gurile de turnare asupra atacatorilor.

Biserica Fortificata din Saros

Se afla la vreo 25 de km de Sighisoara, in localitatea cu acelasi nume, si este atestata documentar ca cetate de prin secolul XIV. Biserica fortificata este in stil gotic cu elemente renanscentiste la unele portale.

saros

Se ajunge usor, urmand drumul dintre Sighisoara si Medias si cascand ochii dupa indicatoare in centrul satului Saros pe Tarnave. Candva aceasta zona a avut zilele ei de glorie, Biertanul de langa functionand timp de aproape 300 de ani (1572-1867) ca sediu al Episcopiei Evanghelice, fiind reprezentativ pentru intrega zona de colonizare saseasca din Transilvania si favorizand astfel construirea uneia dintre cele mai puternice cetati taranesti din zona transilvaneana in jurul bisericii fortificate. Complexul arhitectural medieval este alcatuit din biserica si centura de fortificatie, fiind amplasat in centrul asezarii, pe deal. Zidul de incinta a fortificatiei arata foarte bine, desi turnul bisericii are o crapatura urata longitudinala. Biserica actuala, inalta si foarte racoroasa, dateaza din perioada goticului tarziu, iar amvonul, sculptat in piatra, reda puternice influente germane. Accesul in interior spre biserica se face printr-o scara acoperita cu trepte de lemn, solide inca, lunga de 30 m, si care porneste din piata centrala a satului, de langa turnul paznicului.

Despre alte fortificatii de vizitat in jurul Sighisoarei si Sibiului le puteti citi din postarile anterioare.

Citeste si:

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close