Serpuind cu masina prin N-V Bulgariei, spre cetatea si rocile Belogradchik, pe serpentinele ascunse de foioasele ce blocheaza vederii mare parte din peisaj, la un moment dat ai senzatia unor stanci ciudate. Doar senzatia.
Caci nu se gasesc puncte de belvedere, asa ca trebuie asteptat cuminte, pentru a ajunge acolo unde, spune-se, se afla mama si tata panoramei – cetatea Belogradchik.
Si intr-adevar, la vreo maxim doi kilometri distanta de centrul mititel al orasului Belogradchik , te trezesti transportat intr-o lume a piscurilor din Arizona sau intr-o varianta a Meteorelor impadurite – cam asta este senzatia. Nu inainte de a te surprinde, intimidant, portile cetatii.
Cetatea Belogradchik exista din timpurile romane cand, in secolele I-III e.n., acestia construiau drumuri spre noile provincii ale peninsulei balcanice, si ridicau fortarete.
In cazul cetatii de fata, scopul era de a controla drumul venind dinspre Vidin. Treptat aceasta fost largita si fortificata, mai tarziu transformata de catre otomani in garnizoana pentru protectia partii de vest a imperiului si oprimarea revoltelor locale. Are povestile ei triste, cu eroi decapitati si revolte inabusite. Ultima oara cand a fost folosita ca refugiu militar este in timpul razboiului dintre Serbia si Bulgaria in 1885.
Astazi o regasim ca un superb loc unde poti admira in liniste peisajul. N-am sa pot intelege niciodata omul, ca specie, cum reuseste el sa ignore splendoarea naturii, implicandu-se in actiuni care nu au nicio legatura cu fericirea.
O fi secolul asta dement, dar macar noi, cei de astazi, avem de ales…
Cocotati pe cele mai inalte puncte ale cetatii, merita sa ne lasam fermecati pentru macar 30 de minute.
Cum spuneam si intr-un material anterior, multe dintre obiectivele turistice ale Bulgariei nu sunt invadate de turisti (din pacate pentru dezvoltarea lor, si din fericire pentru cei ajunsi acolo), ceea ce face plimbarea mult mai placuta si relaxanta. Poti casca ochii linistit si asculta pasarile si vantul, nederanjat de vizitatorii galagiosi. Intrarea, ca info, costa in jur de 12 lei/ adult.
Regiunea Belogradchik este renumita nu doar pentru splendoarea rocilor din Belogradchik, ci si pentru pesterile din zona. Oricine va va recomanda pestera Magura, aflata la 35 de km de Vidin, cu galerii enorme si desene pe piatra datand din epoca Bronzului Timpuriu. Este una dintre cele mai bogate pesteri cu arta preistorica din spatiul Marii Mediterane. Din lipsa de timp a fost scoasa din program, propunandu-mi-o insa personal pentru o vizita ulterioara, negrabita. Am vazut doar imagini cu ea si chiar merita rezervat timp din program.
Citeste si:
- Balcic, Bulgaria. Palatul regal si gradina de cactusi.
- Veliko Tarnovo, obiective turistice
- Pestera Venetsa din N-V Bulgariei
- Albena, Bulgaria – cazare, hoteluri si alte sfaturi
- Cum s-a pregatit Plovdiv, Bulgaria, sa fie capitala europeana a culturii 2019
Pingback: Pestera Venetsa, N-V Bulgariei - Xplorio
Pingback: Danube Ecoturism Ro-Bg. Sau cum am descoperit Meteorele de dincolo de Dunare. - Xplorio