Dupa ce dai gata Biertanul si Saschiz, cativa kilometri mai ’jos’, la vreo 30 de kilometri catre Brasov, se vede, inca semeata, cetatea Rupea. Desi e transformata in loc de campare si gratar pentru localnici in weekend, poti indrazni totusi sa o vizitezi pe indelete mai ales in cursul saptamanii.
Cetatea Rupea a fost ridicata pe ruinele unor cetati mult mai vechi, inca de pe timpul dacilor. E si usor de inteles de ce: pozitia inalta, de pe dealul Cohalmului, iti ofera o priveliste pana hat departe a Podisului Tarnavelor si o transforma intr-o locatie strategica de invidiat.
Cetatea Rupea – cum ajungi
Vii pe DN 13 de la Brasov, iar dupa 64 de kilometri de vis o sa vezi cetatea pe partea dreapta, sus de tot. Daca vii dinspre Sibiu, la 55km de Sighisoara stai cu ochii cascati si o vei vedea imediat cum ai trecut de satul Fisher.
E destul de lejera abaterea de la drumul asfaltat pe drumul de tara care urca la poalele dealului. Pe timp uscat il poti urca, cu oarecare grija si cu orice masina. Noi ne-am lasat masinile jos, undeva la baza dealului. Urcatul la picior nu iti ia mai mult de 10 minute. Nu apuci bine sa-ti gafai plamanii ca si ajungi la zidurile ei, de unde o iei frumos prin stanga cetatii, unde vei gasi poarta bine ascunsa, cumva in spate.
Intrarea in cetate ti-o face un bunicut taaare placut si vesel, caruia ar fi frumos sa-i lasi macar cei 2 lei de persoana pentru vizitare, fara negocieri, chiar daca nu iti va taia chitanta. Desi nu iti poate satisface curiozitatea nici macar cu informatii cat de cat sumare, batranelul are grija de cetate ca sa nu ajunga acoperita de resturile abandonate de localnicii in trecere ori de turistii ajunsi acolo cand si cand. In plus, iti lumineaza ziua cu cel mai sincer si mai vesel ras al unui omulet care a imbatranit frumos. Il gasesti acolo, in mijlocul unei lumi uitate, el si oile sale, printre ruine.
Caci in prezent cetatea Rupea se afla in stadiu de ruina, iar perspectivele unor interventii in structura ei sunt mult departe de a se realiza. Interese, idei, motivatii… sunt multe si destule lipsuri pentru a porni mecanismele fondurilor pentru protejarea cetatii.
Cetatea Rupea – putina istorie
A fost ridicata in sec. XIV-XVII pe fostul asezamant dacic Rumidava, ca loc de refugiu pentru satele din imprejurimi in fata repetatelor asedii venite dinspre sud. Documentar, a fost atestata pe la inceputul sec. XIV cu prilejul refugierii aici a sasilor rasculati impotriva lui Carol Robert de Anjou.
Cetatea se desfasoara ca o spirala, sub forma a trei cetati concentrice, fiind extinsa treptat: Cetatea de Sus, construita inainte de colonizarea saseasca, Cetatea de Mijloc, ridicata in perioada secolului XV, si Cetatea de Jos, adaugata doua secole mai tarziu de catre locuitorii din zona. Incinta este controlata de mai multe porti interioare care compartimenteaza ansamblul fortificat.
Constructia a dobandit astfel trei turnuri de aparare si doua curti interioare, iar in prima curte, la intrare, exista si acum o fantana adanca de 59 de metri, functionala, acoperita si bine ingrijita. Curtinele formeaza 4 incinte intarite din loc in loc cu turnuri poligonale. In zona centrala se mai poate vedea si astazi ruina unei capele. De multe ori, cetatea a fost amintita in documentele istorice ca fiind un important centru comercial si mestesugaresc pentru timpurile sale de glorie.
Cetatea Rupea a fost parasita pe la 1640 in urma unui incendiu care i-a fost fatal, iar putin mai tarziu, catre sfarsitul aceluiasi secol, cetatea a fost predata fara lupta armatelor habsburgice de catre refugiatii de acolo. In 1790 s-a abatut asupra ei o furtuna puternica care i-a distrus acoperisul iar, de atunci, cetatea Rupea a fost abandonata complet.
Chiar si asa, Rupea iti poate incheia o zi senina de peregrinari, cu soare, cirusi si campuri inverzite, cu flori de mai, o zi care iti satisface setea de istorie, imaginatie si relaxare.
De aici, o poti intinde direct catre Bucuresti, fara sa ai pic de regrete pentru cele 4-5 ore pe care le mai ai de parcurs. O poti lua ori prin Brasov, ori prin Buzau, pe drumul superb de care am mai vorbit. Oricum ar fi, saptamana iti va fi mult mai usoara, iar sefii mult mai putin importanti.
Pentru mai multe info, intra si pe http://ro.wikipedia.org
Citeste si:
- Trasee de weekend. Sau de mini-vacanta.
- Cetatea Prejmer, pe langa Brasov
- Cetati medievale de vizitat in jurul Brasovului
- Barajul Bicaz, Romania
- Cetatea Prejmer in imagini
Pingback: artistu
Pingback: Liviu
Pingback: Andrei
Pingback: Vladut
Pingback: vio
Pingback: Je
Pingback: Cetatiomanul
Pingback: xplorio
Pingback: andreea I LOVE YOYU
Pingback: Bucuresti-Sinaia-Brasov-Rupea-Sighisoara-Sovata
Pingback: petru
Pingback: Ionut Ivan
Pingback: Cetati medievale de vizitat in jurul Brasovului - Xplorio