Nordul Moldovei este o sursa inepuizabila pentru turismul nostru, cu obiective turistice unde poti ajunge linistit, fara sa-ti rupi masina in eternele gropi romanesti. Drumurile sunt impecabile, iar cetatile sunt renovate sau in curs de renovare. Printre ele, si Cetatea Neamtului.
Constructia cetatii Neamtului a fost inceputa pe timpul lui Petru Musat spre sfarsitul secolului XIV. Ridicata pe ziduri groase de 2-3 metri si inalte de 12 metri, cu turnuri de aparare in cele patru puncte cardinale, cetatea era una dintre cele mai puternice fortificatii din zona.
Prin 1450 Stefan cel Mare a mai adaugat o centura de ziduri de aparare cu 4 bastioane si cu sant de aparare adanc de aproape 10 metri peste care s-a construit un pod. Sprijinit pe 11 piloni de piatra, cu portiunea dintre ultimul pilon si intrarea in cetate mobila, podul se ridica cu ajutorul unor lanturi si apara poarta principala a cetatii.
Mortarul folosit pentru priza zidurilor nu a reusit sa fie cunoscut nici pana astazi. Zidurile cetatii s-au pastrat foarte bine, iar reconditionarea facuta anul trecut este impecabila.
Cetatea Neamtului face parte dintr-un lant de aparare creat in jurul Moldovei, mare parte a cetatilor inca mai exista (le avem deja trecute pe lista), iar strategia de aparare folosita de catre moldoveni, inteligenta si puternica, a dat multe batai de cap invadatorilor. Istoria ei este lunga, nu voi intra in detalii istorice sau ingineresti, pentru ca ar fi prea pacat sa nu te delectezi cu site-ul lor si sa nu asculti acolo momentul de recital al lui Florian Pittis, de un cutremurator talent.
Urcusul poate fi o incercare pentru cei cu antrenament de birou, insa o mica plimbare pe cararea de padure pana la cetate nu strica defel, ci chiar te baga in atmosfera. Inchipuie-ti carele si animalele de povara icnind si urcand tunurile pentru asaltul cetatii, si pe soldatii imbracati in armura grea, urcand dealul gafaind, asudati si obositi deja de drumul lung…
Intampinati apoi de zidurile inalte si solide ale cetatii, sunt atacati de moldoveni cu sageti, smoala incinsa si bolovani. Urmeaza apoi lungul pod aflat pe piloni de piatra, unde in mod sigur puntea care face legatura cu poarta de intrare este ridicata. Cei mai ghinionisti (sau, daca vrei neaparat, cei mai viteji), care reusesc sa ajunga la poarta cetatii, vor fi intampinati de alte capcane care de care mai inventive si mai sinistre.
Cei care erau luati prizonieri aveau de doua ori ghinion, pentru ca ii astepta inchisoarea pe viata. Asta insemna moarte prin malnutritie, frig, tortura. Cu cat erau mai rezistenti, cu atat mai rau…
Nici pentru razesi viata nu era prea roza, dar nici timpurile nu se desfasurau in sec. XXI 🙂 Nici macar iatacul domnesc nu excela in dimensiuni sau lux, oamenii acelor timpuri fiind chiar foarte putin pretentiosi, multumiti cu o viata simpla si strictul necesar.
Acum, la poalele muntelui se afla taranci cu nebunii de serbete, siropuri de fructe si conserve de ciuperci. Si tot acolo se afla si un restaurant foarte frumos si rustic amenajat, care merita un popas. Cu putina rabdare iti poti gasi in zona si loc de parcare – asta in cazul in care intentionezi sa vizitezi cetatea pe timp de weekend.
Cetatea Neamtului ne-a umilit imaginatia si putina istorie pe care o mai stiam. Am putut vedea si o alta imagine a lui Stefan cel Mare, nu doar cea de facator de copii, manastiri si colectionar de ibovnice, ci si cea de extraordinar strateg si militar.
Si o alta istorie, mult diferita de cea scrisa in cartile noastre de istorie. Mai sunt multe de aflat…
Daca iti cauti cazare pentru aceasta zona, noi te sfatuim sa mai urci putin, spre Bucovina, unde poti gasi cazare in conditii luxoase la Gura Humorului sau mai ieftina la vreo pensiune de la Manastirea Humorului.
Despre ce mai poti vedea in zona, vezi si articolul nostru despre Bucovina, aflata fix deasupra cetatii.
Citeste si:
- Cetatea Sucevei. Spoiala Nationala
- Bucovina, Cetatea Neamtului si Gura Humorului
- Cetatea Neamtului, video
- Redescopera Romania: cod Moldova
- Cetatea Bologa (Sebesvar), Huedin
Pingback: artistu
Pingback: Stefan cel Mic
Pingback: xplorio
Pingback: Stefan cel Mic
Pingback: Xplorio.ro: Hoteluri, pensiuni, excursii la munte si pe litoral » Cetatea Neamtului, video
Pingback: piodi cosmina
Pingback: cozmaluc