La 30 de kilometri sud-vest de Regensburg, Germania, in apropiere de Ingolstadt, intalnim un castru roman fix langa Dunare, Abusina, ridicat in perioada 79-81 e.n. de catre Cohors IV Gallorum.
Fortul a fost plasat pe un brat al Dunarii la sud de vechiul drum roman, ca zona de popas pentru trupele armate. Zona este relativ mica, de numai 1,8 hectare, si cuprinde(a) o baza de depozitare si aprovizionare cu marfuri, baie publica, doua sanctuare, un templu dedicat lui Marte si Victoriei, asezari civile si militare, vila comandantului cu doua prelungiri, un cimitir roman, un turn de veghe si transeu de aparare.
A urmat si o reconstructie a Abusinei sub Antoninus Pius (139-161), o devastare a sa 70 de ani mai tarziu in urma unui atac alemannic, si preluarea temporara de catre fortele germanice in anul 254 e.n. A fost reconstruit si i s-au adaugat noi cladiri.
Castrul pe care il vedem astazi nu arata senzational de conservat ca cele cunoscute de noi pe malurile Dunarii din Romania, in parte si datorita faptului ca arheologii s-au multumit sa decoperteze doar superficial zona.
Indiferent de asta insa, ce ne-a impresionat pur si simplu a fost modul in care s-a gandit amenajarea sitului arheologic.
Fara investitii spectaculoase, administratia sitului a amplasat mici spatii cu panouri informative privind locurile spre care ai acces vizual, si unde, odata aflat acolo, se declanseaza sunete menite sa redea senzatii, sa se perceapa ritmul vietii romane din acel perimetru cu fornaituri de cai si voci de calareti, de negustori ce-si striga marfa, zgomote de ateliere de fierarie si alte mestesuguri ale timpului, de carute, de antrenamente cu sabii ori chiar lupte … Si un orb ar capta atmosfera acestui fort roman!
Tot aici exista si cateva machete care ajuta vizualizarea modului de organizare a fortului si amplasarea cladirilor in perimetrul cu pricina.
La intrarea in sit e pus la dispozitie si un punct de observatie de unde, odata urcat, atunci cand nu se asezata ceata Dunarii peste malurile sale, pot fi urmarite spectacolele organizate de primarie cu iz medieval.
Ma indoiesc ca investitia sa fi atins sume fabuloase… ceea ce pentru noi reprezinta, intr-adevar, un obiectiv mai greu de atins.
Citeste si:
- Dunarea disparuta prin Germania
- Frankfurt, cu senzatii si impresii
- Sigmaringen, Germania. Castelul, izvor de regi
- Izvorul Dunarii. Donaueschingen, Germania
- Corsa Cap Nord: TOP 101 FOTO
Pingback: 10 lucruri pe care merita sa le faci in Germania - Xplorio