Hai la un scurt popas in drum spre mare, sau in colindarile facute prin Dobrogea! Si sa ne oprim la Capidava :D. Aici se ajunge foarte usor, facand stanga spre Cernavoda imediat sub podul de la iesirea de pe autostrada, si urmand drumul spre Seimenii Mici. De acolo, tineti tot inainte si dupa cativa kilometri superbi veti da de cetate, pe partea stanga a drumului.
Capidava este practic un site arheologic in plina refacere, foarte frumos reconstituit in partea inceputa (restul e ramas acoperit cu pamant) nu impresionant de mare, insa interesant de vazut, chiar si numai din perspectiva unei fortarete romane pe malul Dunarii.
Cetatea Capidava se ridica pe malul drept al Dunarii, la jumatatea distantei dintre Harsova si Cernavoda, soseaua care leaga localitatile trecand chiar pe langa zidurile cetatii. Fortificatia a fost ridicata langa un vad de trecere, langa o asezare bastinasa preromana cu o pozitie geografica strategica, care permitea comunicatia dintre dacii din Dobrogea si cei din Campia Munteana.
Astfel ca imparatul Traian s-a gandit sa speculeze pozitia acestui punct strategic aflat pe malul Dunarii si sa ridice un fort pentru garnizoanele sale care urmau astfel sa controleze vadul Dunarii si sa supravegheze un teritoriu destul de vast de pe malul acesteia.
Zis si facut! Asa ca fortul Capidava ocupa in secolul II e.n. un loc important in sistemul defensiv roman stabilit in zona danubiano-pontic, si era deosebit datorita pozitionarii sale: asezat pe un masiv stancos, ce facilita o buna supraveghere, si aparat de un sant natural care pornea din Dunare si il ocolea prin NE pana aproape in punctul de est al cetatii. Destepti oameni!
De altfel, fortificatia dispunea si de instalatie portuara, magazii si anexe, edificiu de bai publice, tot ce-i trebuia unei garnizoane romane ca sa traiasca! 🙂 Ba aveau chiar si un cimitir cu morminte de incineratie, mai mult sau mai putin ornamentate, in functie de buget si statut, spre E si NE de cetate.
Nu doar cetatea este interesanta, dar si imprejurimile, cu peisaj de tip lunca, cu o Dunare lata si frumoasa curgand alene spre Delta, strajuita de movila abrupta care se ridica deasupra ramasitelor vestice ale fortificatiilor. Locuri numai bune de un picnic, apropo.
Iarasi fascinant este faptul ca pe malul Dunarii, sub cetate, poti gasi chiar si astazi cioburi din vase de lut antice, pe care inca se mai pot vedea clar urme de desene si motive geometrice. Aceste ramasite de artefacte chiar abunda. Sunt doar de vazut, nu si de luat…
Pentru cine doreste sa citeasca o documentatie exceptionala, o gaseste pe situl oficial al acestei fortarete romane (suna fun, nu?), www.capidava.ro 😀 5 minute, nu mai mult!
Citeste si:
- Halmyris, cetatea dobrogeana de la marginea Hiperboreei
- Cetati la Marea Neagra, Romania
- Thonon les Bains, relaxare franceza
- Sucidava, cetatea sucilor de la Dunare
- Bucuresti, Braila, Tulcea, Constanta. Si inapoi
Pingback: Marius Sigheti » Pe motor prin Dobrogea – ziua 1
Pingback: George
Pingback: Andra
Pingback: Dobrogea sub soare
Pingback: Cetati la Marea Neagra, Romania | Xplorio
Pingback: 5 asezari românești mai vechi decât piramidele egiptene - Xplorio