Brasov obiective turistice la poalele Tampei

Daca la inceputul anilor 2000 era un oras poluat, imbacsit si decazut, astazi Brasovul incepe incet-incet sa-si revina. Are un centru cat de cat renovat si relaxant dupa drum lung, cu terase si multe locuri interesante de luat masa. Nu te limita totusi doar la centrul vechi, iesi din cetate si urca pe langa zid la turnurile medievale care il inconjoara. Privelistea de sus este absolut magnifica, iar daca ai rabdare sa mergi si pe Tampa, cu sau fara telecabina, e si mai bine!

brasov_30.jpg

Brasov scurta istorie

brasov_10.jpg brasov_16.jpg brasov_14.jpg

Atestat documentar in 1235 sub numele de Corona, Brasovul s-a aflat la intretaierea drumurilor vechi comerciale care legau Muntenia de Moldova si Transilvania. Aceasta pozitie a fost avantajoasa pentru vechiul Brasov, facilitand dezvoltarea sa comerciala si economica.

Cu privire la Brasov exista foarte multe teorii despre toponomia numelui sau. Unii cercetatori pun denumirea Brasovului in legatura cu ‘raul Brasov’, ‘fluvium Brassou’, care, intr-adevar, este atestat documentar in 1360.

Chiar cronicarul Radu Tempea afirma ca ‘Brasovul s-a numit pe numele apei ce-i zice Brasovia’. Printre alte multe interpretari, mai exista una, considerata fantezista, cea a profesorului brasovean F. Philippi, conform careia cele doua numiri – Corona si Brasov – pot fi explicate prin expresia slava ‘crono na brad tschop-lita’, data de un rege maghiar legendar, care si-ar fi ingropat coroana langa un copac.

Astfel, conform teoriei, Corona deriva din ‘crono’ iar Bra(d)sov din ‘brad’. Pentru cei pasionati de etimologie, linkul sta la dispozitie. 🙂

brasov_19.jpg brasov_04.jpg brasov_05.jpg brasov_07.jpg

Ce se poate vizita in Brasov

Cetatuia Brasov

Daca ai curaj si nu e prea cald, merita sa o iei spre Cetatuie, transformata astazi in restaurant. Atat stradutele care urca acolo, cat si Cetatuia insasi tin parca de alta lume. Construita in sec. XVI, destinatia ei era cu totul alta decat am crede, anume cea de inchisoare, in timpul evului mediu. Ironic, nu?

Biserica Neagra Brasov

Construita pe locul unei alte biserici in stil romanic din sec. XIII e.n., biserica initiala dateaza din anul 1383. In anul 1421, chiar neterminata fiind, biserica a suferit o prima distrugere in timpul unei invazii a ostilor turcesti. S-au reluat lucrarile iar in 1477 constructia a fost, in sfarsit, terminata.

brasov_081.jpg brasov_21.jpg brasov_35.jpg

Biserica si-a dobandit numele dupa marele incendiu din 1689 cand flacarile si fumul i-au innegrit zidurile, iar incendiul a distrus o mare parte din acoperis si din interior. Renovarea sa a durat aproape 100 de ani, lucrare care, in parte, a ajustat si chiar modificat din aspectul gotic al vechii biserici.

Biserica Neagra adaposteste cel mai mare clopot din Romania, de 6.3 tone. Sunt remarcabile si vitraliile frumos profilate si inalte, care dau o nota originala constructiei si o luminozitate aparte interiorului.

In 1542 este introdusa slujba religioasa dupa ritul evanghelic-lutheran. Pe parcursul secolelor, au mai fost integrate constructiei galerii in stil baroc, pentru a-i mari capacitatea. Un alt element remarcabil ai Bisericii Negre este orga, renumita pentru sonoritatea ei. Una din cele mai mari din Europa rasariteana, aceasta are cca 400 de tuburi si a fost construita in 1836-1839 de catre un renumit constructor de orgi din Berlin, Buchholtz. Astazi se organizeaza stagiuni de concerte de muzica de orga.

Biserica Neagra mai detine si una din cele mai valoroase colectii de covoare anatolice din Europa, ce dateaza din secolele XVII-XVIII, provenite din regiuni ale Orientului Mijlociu. Acestea au fost donate bisericii de catre mestesugarii, negustorii si locuitorii brasoveni.

brasov_13.jpg brasov_18.jpg brasov_20.jpg brasov_36.jpg

brasov_38.jpg brasov_40.jpg brasov_42.jpg

Bastioanele Brasovului

Bastionul Tesatorilor, ridicat in sec. XV, si folosit pe post de turn de aparare, Bastionul Fierarilor, ridicat un secol mai tarziu; bastionul Tesatorilor (atestat documentar in 1522), este fortificatia cea mai bine pastrata, astazi adapostind spatii expozitionale cu colectii de arme medievale, precum si o macheta a cetatii de la sfarsitul secolului XV. Ca titlu informativ, se gaseste pe strada G.Cosbuc nr.9.

Turnurile de aparare ale Brasovului

Turnul Negru si Turnul Alb, aflate pe ‘Aleea dupa ziduri’, dateaza din secolele XIV, respectiv XV. Turnul Negru si-a dobandit astfel numele cand un trasnet l-a lovit si a ars. Astazi adaposteste o colectie de arme albe si de foc. Turnul Alb era aparat de breasla cositarilor.

brasov_25.jpg brasov_26.jpg brasov_31.jpg brasov_32.jpg

Legatura dintre Turnul Alb si incintele de aparare ale cetatii era facuta prin Bastionul Graft, ridicat tot in secolul XV. Un secol mai tarziu este sapat un canal de scurgere pentru apele venite pe pantele dealului langa care au fost ridicate zidurile de aparare ale cetatii Brasov.

brasov_371.jpg brasov_34.jpg brasov_33.jpg

Daca continui drumul pe langa vechile ziduri ale fostei cetati, ajungi la Poarta Ecaterinei, poate cea mai bine pastrata poarta de acces din oras. A fost ridicata in 1559 ca principala poarta catre oras, avand totodata si rol de bastion, aflata intre Turnul Fierarilor si cel al Tesatorilor.

Casa Sfatului – simbolul Brasovului, a luat nastere in urma acordului intre breasla blanarilor si districtul Tarii Barsei, necesara pentru ‘acordarea dreptatii’ si sedintele magistratului. Desi acordul se incheiase in 1420, proiectul a fost amanat ceva timp din cauza invaziei turcesti care a produs mari pagube orasului, tot atunci fiind distrusa si constructia proaspat inceputa a Bisericii Negre de mai tarziu.

brasov_15.jpg brasov_12.jpg brasov_17.jpg

In 1503, Casa Sfatului apare mentionata sub numele de ‘Praetorium’. Constructia a supravietuit aproape in mod miraculos: de-a lungul anilor a fost, pe rand, lovita de traznet (1608) – care i-a ars turnul, afectata apoi de o furtuna puternica in 1682, sau de cutremurul din 1662 care aproape a daramat-o, si nu in ultimul rand de incendiul provocat de fortele habsburgice care asediau orasul in anul 1689.

Abia in 1789 lucrarile reconstructiei sale se finalizeaza, capatand in sfarsit stilul sau baroc vazut astazi. Ultima lovitura urma probabil sa-i fie data la inceput de secol XX cand niste minti luminate au avut stralucita idee de a demola cladirea si a ridica in locul ei o cladire administrativa moderna. Din fericire a izbucnit o puternica campanie de presa pentru pastrarea vechiului monument istoric al orasului. Putin mai tarziu, in jurul anului 1910, acoperisul baroc a fost inlocuit de cel vazut astazi, acoperis piramidal cu tigle colorate. Si, vorba romanului, merge si asa. Bine ca e!

Turnul cu Ceas sau Turnul Portii, a fost ridicat in 1559, in forma patrata pe trei nivele, in partea superioara avand patru turnulete cu o inscriptie medievala ce arata dreptul conducatorilor brasoveni de a putea aplica pedeapsa capitala. Bolta turnului este in stil renanscentist iar arhitectura acestuia unica.

Asadar, e musai un tur al vechii cetati, macar pe langa zidurile ei. Iti ia cel putin jumatate de zi. Pentru a te caza in Brasov, poti cauta oferte aici.

Pizzerii si restaurante in Brasov

Ca peste tot in Ardeal, scumpe si cam fara gust. Ne e greu sa mentionam ultimele locuri bune de mancat pentru ca nu suntem din partea locului. Daca avem si brasoveni pe blog, astept sfaturi cu privire la cele mai bune localuri din centru. Precum si cu privire la celelalte lucruri care merita facute/vizitate in Brasov!

brasov_311.jpg brasov_43.jpg brasov_44.jpg brasov_45.jpg

Citeste si:

20 Responses to Brasov obiective turistice la poalele Tampei

 1. Pingback: Xplorio.ro » Drumuri de vis prin Romania: Brasov - Cheile Bicazului.

 2. Pingback: Xplorio.ro » Sfantu-Gheorghe, Romania

 3. ioana says:

  Xplorio, esti extrem de subiectiv si rau intentionat. brasovul e unul dintre cele mai bine pastrate si ingrijite orase din romania. daca nici brasovul nu arata bine si e prafuit… ai ochelari de cal. poti sta acasa. mai bine sa nu mai vii niciodada pe aici.

 4. Pingback: Xplorio.ro » Brasovul, cu update :D

 5. Lamaita says:

  “Astazi un oras foarte poluat, imbacsit si decazut”
  Poluat-poate, insa nu crezi ca e putin cam exagerata exprimarea “foarte poluat” prin atribuirea adverbului ce indica superlativul absolut – foarte? Daca Brasovul este descris ca fiind “foarte poluat”, ma intreb atunci, cum e considerat Bucurestiul? …Dar “imbacsit”?! Acest adjectiv da impresia ca atata timp cat vizitezi Brasovul ar trebui sa o faci cu o masca pentru nas pentru ca e murdar si plin de praf sau cum? Si daca ar fi intr-adevar decazut, atunci acum nu s-ar mai afla pe locul 3 in topul oraselor de vis:
  http://www.evz.ro/orasul-de-vis/vizualizare-oras/nume-oras/brasov.html
  “are totusi un centru cat de cat renovat si relaxant dupa drum lung.” Un drum lung? Sunt din Brasov si te asigur ca de la Gara pana in Centru faci cel mult 15 minute cu autobuzul (tinand cont de faptul ca acest mijloc de transport mai si pierde din timp oprind in statii – deci cu o masina personala ai face ceva mai putin timp pana acolo), iar pe jos nu stiu daca ti-ar lua mai mult de 30-45 de minute (depinde de ritmul in care mergi)
  “Pizerii si restaurante – ca peste tot in Ardeal, scumpe si cam fara gust.” – Gustibus non disputando! (Gusturile nu se discuta!)
  Imi pare rau ca Brasovul ti-a lasat o asemenea impresie! 🙂

 6. Lamaita says:

  pardon, acesta este linkul corect:
  http://www.evz.ro/orasul-de-vis.html
  O seara frumoasa! :d

  xoxo,
  LemonGirl

 7. xplorio says:

  Mi-ar trebui, intr-adevar, ochelari de cal, pentru a-i atribui Brasovului statutul de oras de vis! :))
  Dragele mele, Brasovul este un oras de suflet pentru noi, de multe ori oprind aici si doar pentru a bea un cockteil.
  Dar primarul vostru are multe de facut si de renovat. In conditiile in care, stand la o terasa, risti sa iti cada pe masa bucati de tencuiala, nu, nu pot considera Brasovul un oras bine pastrat!
  Ati vazut Sibiul? Vi-l recomand pentru comparatie.
  Posturile noastre nu au menirea de a da note bune sau proaste oraselor din Romania, ci de a le descrie obiectiv, lasand la o parte orgolii de ardeleni sau moldoveni. La fel ca si voi, ne dorim din toata inima sa avem orase de vis pe care sa le poti vizita incantat, ca si turist.
  Dar mai avem multe decenii de asteptat. 🙁

 8. xplorio says:

  Lamaita, drumul lung la care ma refeream era unul prin tara, nu prin oras, cred ca ai omis contextul 😛
  Iti recomand ca punct de reper Sibiul, asa cum am mai spus (si unde, da, tot dupa un drum lung ajungem si aici :)); sper din toata inima ca primarul vostru sa fie ceva mai gospodar si sa ia exemplul bun al sibienilor.

 9. Lamaita says:

  Din moment ce spui ca ajungi undeva dupa un drum lung, evident, ma gandesc si la un anumit punct de plecare pe care eu l-am luat ca fiind Gara gandindu-ma la simplii turisti care vin cu trenul.

  Primarul… :-j primarul e… Mai bine sa lasam primarul Brasovului.
  De exemplu, un primar dintr-o comuna din judetul Brasov a asfaltat aceeasi strada de 3 ori intr-un singur an (cu toate ca strada nu avea nici macar o singura groapa; plus ca existau si alte stradute care erau pline de noroi atunci cand ploua, si foarte prafuite in mijlocul verii – dar asta a fost decizia primarului – lucru pe care n-am sa-l inteleg in veci, poate de aceea nici nu l-a mai votat lumea la urmatorul mandat). Asadar, exista primari si mai “negospodari” decat actualul primar al Brasovului.

  Cat despre Sibiu, intr-adevar, e un oras frumos, al carui centru seamana din anumite puncte de vedere cu cel al Brasovului. Mie, personal, cel mai mult mi-a placut fantana. :))

  Sunt multe orase din tara care merita vazute si pe care unii nu stiu sa le intretina, iar Brasovul se numara printre ele, din pacate.

  As recomanda sa vizitati Sighisoara. Mi-a placut foarte mult sa ma plimb pe strazile acelui orasel medieval. Toamna arata ca un tablou smuls din lumea ireala a unui pictor.

  Iar daca mai treceti prin Brasov merita sa vizitati Prima scoala romaneasca, Sinagoga Neologa si cea Ortodoxa, precum si cateva bisericute ca Biserica Sfanta Adormire a Maicii Domnului (Piata Sfatului) sau Sf Nicolae. De asemenea sa nu uitam de Castelul Peles si Pelisor sau Castelul Bran, Cetatea Rasnov, Cetatea Rupea si Cetatea Fagarasului sau Statiunile montane Poiana Brasov si Predeal. As mai adauga si Strada Sforii, insa nu mi se pare foarte esentiala si Poarta Schei (de unde se vede Colegiul National “Andrei Saguna) ^_^ 😉
  Daca mai imi amintesc si alte locuri care merita vizitate in Brasov voi reveni si cu alte completari.

  O seara de vis! :d

  xoxo,
  LemonGirl

 10. xplorio says:

  pentru cei care doresc si un update facut acum ceva timp, click
  https://www.xplorio.ro/brasovul-cu-update-d/
  iar daca s-au mai facut imbunatatiri de care noi nu stim, asteptam brasovenii cu noutatile.

 11. Lamaita says:

  “Gustibus non disputandum!” – greseala mea

 12. jo says:

  explorio, asa e cand nu esti din brasov si nu stii unde se mananca bine.
  pt. pizza iti recomand pizza hut ( din pacate vei sta la coada sa se elibereze vreo masa ).
  in alta ordine de idei, daca brasovul este poluat, imbacsit si decazut, ce imi poti povesti despre bucuresti? 😀
  eu locuiesc in germania de 10 ani, si vazut de aici, brasovul se poate lua la intrecere cu multe orase medievale europene, dandu-le in mod sigur clasa.
  fara sa mai vorbesc de faptul ca a devenit o destinatie iubita de foarte multi nemti ( si nu ma refer la cei originari din romania ).
  daca tie nu prea iti place, paguba in ciuperci, lasa ca place altora.
  si inca mult.

 13. xplorio says:

  jo, acest post a fost scris in2007. Asa stateau lucrurile atunci. Astazi Brasovul s-a schimbat foarte mult in bine, desi mai sunt multe de facut.
  Am facut unele mici modificari in text pentru a-l actualiza. Nu am actualizat lista de locuri de luat masa pentru ca daca in urma cu trei ani cand l-am scris chiar nu aveai unde manca, astazi sunt o puzderie de terase si de restaurante, iar noi nu le stim indeajuns de bine pentru a le recomanda.

  Asteptam de la brasoveni sa ne spuna ce si unde. In trei ani de zile, am primit critici ofuscate cu privire la aerul Brasovului, dar nici macar un sfat cu privire la localurile bune din Brasov (in afara de Pizza Hut, care nu se pune, sincer). Asta e…

 14. Skorpio says:

  3 recomandari dau despre locuri unde se mananca bine in Brasov. Dupa parerea mea, ca raport bun calitate – pret – ambianta. Casa Romaneasca in Piata Unirii, Roata Norocului ( aici nu stiu strada, insa din drumul spre Poiana faci dreapta pe o straduta chiar unde incepe prima curba ), si Bella Musica. Acum, depinde ce prefera fiecare. Eu prefer locurile astea pentru ca au clienti, deci automat nu vei manca ceva la a saptea reincalzire incalzire, decibelii sunt redusi, deci automat vei putea si purta o discutie cu cineva avand sanse sa si auzi ce se spune, iar raportul servire-calitate-pret mie mi se pare destul de bun.
  Pentru fitzosii pe care nu-i intereseaza ca mananca vechi si prost, dar care dau mare importanta pe a fi vazuti la terasa si a se manifesta in conformitate cu statutul de coca, pitzi si bucuresteni din categoria celor de 2 bani, aveti o gramada de localuri nedefinite pe Republicii, culminand cu Casa Hirscher, pe strada Apollonia Hirscher.
  Si la urma urmei, mai lasati-va si dusi de flerul propriu. Deschideti ochii in jur, vedeti cum se comporta personalul, cum sunteti tratati de cand intrati pe usa, de cat de vopsit de gardul, de cata clientela e pe la mese si din ce categorii, si mai alegeti si singuri. Nu toti putem avea aceleasi gusturi.

 15. Skorpio says:

  Precizare: Bella Musica e pe strada Simior Barnutiu, oarecum orientata spre Piata Sfatului.
  Pentru pizza, intr-adevar, merita la Pizza Hot, si intr-o masura cea de la Pizza Roma, pe Republicii. La Pizza Roma, mancati inauntru, pe terasa o sa stati mult si bine pana catadicseste cineva sa vina sa aduca un meniu, eu unul am plecat de vreo 2 ori pe chestia asta. Acum, pizzeria nu este restaurant, dupa mine, ci fast food. A manca pizza nu inseamna sa mananci bine, pentru ca atunci am putea spune ca mancam bine si la MacDonald’s. Daca totusi vrea cineva pizza, n-are decat sa o comande pe unde e cazat de la Blue Viking. Chiar e buna, insa ei fac numai livrari la comanda.

 16. Vasile says:

  Catre Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor: Cu deosebit respect, va rog sa anchetati modul in care sunt tratati clientii de la “Pizza Hot”, Brasov, str.Dobrogea nr.4, in legatura cu asa-zisele “Reguli ale Casei”, neafisate nicaieri, dar invocate pentru a umili consumatorii.
  In seara de 19 septembrie 2010, insotit de un coleg, am urcat la salonul de nefumatori al pizzeriei. O chelnerita amabila ne-a plasat la o masa de 4 persoane (de pe care dânsa a luat o eticheta „Rezervat”). Apoi, o alta chelnerita cu o atitudine foarte neprietenoasa, a venit si ne-a mutat la o masuta improvizata, cu 2 locuri, foarte prost plasata, in locul in care, de obicei se face trecerea intre doua saloane. Intrucat stateam in curent, cand s-a eliberat o masa de 4 locuri alaturata, am cerut, pe un ton civilizat, sa ni se permita sa ne mutam acolo (in conditiile in care, la toate celelalte mese, cu o singura exceptie, erau tot cate 2 persoane). Aceeasi chelnerita rautacioasa, ne-a interzis sa facem aceasta, invocand “Regulile Casei”, care nu sunt afisate nicaieri si de care, clientii unui local public n-au cum sa stie atunci cand vin, de la distanta, la aceasta pizzeria, situata nu tocmai central. Vazand ca sunt, in continuare, doua mese libere care stau neocupate, am cerut (tot pe un ton ponderat) sa fie chemat seful de sala (sau seful de tura sau patronul), pentru a incerca sa-l lamurim (altii, in locul nostru, s-ar fi mutat fara sa ceara voie, de vreme ce nu fusesem inca serviti cu pizza). Dupa un timp de la sesizarea noastra, vazand ca nu vine nimeni si nedorind sa facem scandal, am coborat sa-l caut pe patron, care fusese informat (s-a vazut din prima clipa ca stia de sesizarea noastra) dar vadit mincinos (de catre chelnerita) si, in loc sa se deplaseze la fata locului, a inceput sa ne acuze, pe un ton dispretuitor, ca nu respectam “Regulile Casei”. Asta desi i-am spus ca am fost plasati, apoi ne-am lasat mutati, deci am respectat (cu multa rabdare), regula dupa care clientul „asteapta sa fie plasat la masa de catre personal”. In loc sa isi asume greselile subordonatilor si sa prezinte scuze pentru neintelegere, patronul a urcat in salonul de nefumatori pentru a face… o demonstratie de autoritate chelneritelor, tot pe seama clientilor, spunandu-le acestora din urma sa plece daca nu le convin aceste asa-zise “Reguli ale Casei”.
  Va rog sa anchetati aceasta “demonstratie de forta” (pe care patronul a facut-o, probabil, si cu alti consumatori) si sa sanctionati tratarea umilitoare a clientilor. Daca patronul a cerut autorizatia pentru un local public, credem ca nu are dreptul sa le spuna clientilor sa plece, atata vreme cat acestia s-au straduit sa se poarte civilizat.

  In opinia mea, “Regula casei” trebuie sa fie OMENIA si presupunerea ca un client are cei 7 ani de acasa si a venit sa se simta bine si nu sa primeasca lectii de bune maniere de la un patron dispretuitor, urmate de invitatia de a pleca daca ceva nu ii convine.
  Va rog sa verificati ce pregatire are patronul, ce pregatire au chelneritele, cum au fost selectate si instruite pentru a lucra cu clientii. Pentru protectia consumatorilor, ar fi necesara omologarea personalului, atestarea pentru relatii cu publicul a patronului, altfel o sa ajungem sa fim si batuti, daca cerem sa ne asezam intr-un loc liber, unde nu trage curentul.

  Este necesara creditarea preferentiala a unei reclamatii din partea clientului si nu a personalului precum si asumarea – de catre patron – a greselilor subordonatilor si nu, dimpotriva, proiectarea excesului sau de autoritate tot asupra consumatorului pentru a face “o demonstratie de forta” chelneritelor (in locul unui curs de comunicare organizationala si comunicare cu clientul care sa fie facut separat, in afara orelor de program si nu folosind consumatorii pe post de “cobai”).
  Astept cu incredere sa mi se aduca la cunostinta masurile pe care le-ati luat pentru corectarea atitudinii celor de la “Pizza Hot” si va felicit pentru munca Dumneavoastra in apararea drepturilor consumatorului.

 17. paula says:

  daca tu susti ca Brasovul se afla intr-o stare proasta, ar trebui sa vizitezi orasul meu natal, Oradea. Acest oras arata de-a dreptul in ultimul hal. Nu mai am nici o pofta sa circul pe strazi. Asfaltul e groaznic atat pe strazi cat si trotuarele. imi stric pantofii de-a dreptul. Apreciez orasul Brasov enorm de mult si vreau ca el sa-mi fie a-2-a casa in viitorul apropiat.

 18. xplorio says:

  Nu ne putem lauda, din pacate, in Romania, decat cu cel mult bucati de centre renovate – vezi Sighisoara sau Sibiul.
  Si nu, nu vreau sa fac comparatii de genul ’se poate si mai prost’, pentru ca nu ma satisfac absolut deloc.
  Visez la niste orase care chiar sa devina obiective turistice si sa respire arhitectura si istorie, nu sa arate ca niste locatii albaneze bombardate 🙁
  Parerile noastre despre Oradea le poti vedea p’aici:
  https://www.xplorio.ro/oradea-istoric-atractii-cazare-atmosfera/

 19. Pingback: Brasov – Cheile Bicazului – Tusnad, obiective turistice

 20. Pingback: Cetati medievale de vizitat in jurul Brasovului - Xplorio

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close