Boston, varul american al britanicilor. Cateva motive sa-l colinzi, nu doar sa te opresti in el.

Daca tot am izolare la domiciliu, profit de timpul liber sa astern aici povestea americana a Bostonului, chestie ce astepta inca din vara anului trecut. E buna si carantina asta la ceva 🙂

Boston, varul american al britanicilor. Afla cateva motive sa-l colinzi, nu doar sa te opresti in el.
Boston, varul american al britanicilor. Afla cateva motive sa-l colinzi, nu doar sa te opresti in el.

Vorbind de Boston, sigur ti-l amintesti din filmele cu irlandezi discriminati – vezi Good Will Hunting si The Departed, sau cu inspectori si politisti corupti ori sufocati de mafia Bostonului – un oras cu imagini de saracie postindustriala si tineri fara perspective, plin de constructii abandonate si parcari uriase imprastiate la sol, cartiere rau-famate si strazi pline de mizerie.

cartiere sarace in Boston
autostrazi suspendate in Boston, care il uratesc considerabil
linii ferate in Boston
Boston este plin (inca) de parcari supraetajate. Multe dintre constructiile pe care le-am intalnit erau, in realitate, parcari. Aici, o clădire care asigură ventilarea unei autostrăzi subterane
Bostonul este plin (inca) de parcari supraetajate. Multe dintre constructiile pe care le-am intalnit erau, in realitate, parcari. Aici, o clădire care asigură ventilarea unei autostrăzi subterane
mii de metri de parcare supraterana in Boston
Mii de metri de parcari de suprafata, de o uratenie colosala.

Suna a deja-vu? Cel putin pentru Bucuresti, da, caci bietul oras a ajuns in zilele noastre in acelasi stadiu avansat de defrisare si betonare de spatii verzi si aglomerare de cladiri, cu parcari si strazi sugrumate de masini, fara nicio notiune de logistica, si niciun pic de respect pentru locuitori si pietoni.

Fix prin aceasta situatie a trecut Boston pana mai acum zece ani, traversand toate stadiile pe care ar fi fost frumos ca noi sa le evitam, si gasind solutii pentru civilizarea unui spatiu de oras mai prietenos cu locuitorii lui, doar ca pe bani multi din cauza intarzierii tranzitiei.

macheta orasului Boston
Macheta orasului Boston cu propuneri si schimbari de peisaj.
Central Boston
Un oraș din beton-armat
social space in Boston
Spațiile verzi își fac simțită timid prezența printre zgârie-nori
Park in Boston
Peticele de verdeață sunt extinse azi în mod accelerat

De pilda, cartierul Seaport din South Boston, aflat chiar vizavi de centrul orasului, era sufocat de lipsa de viziune a administratiei locale, de lipsa de initiativa a proprietarilor de imobile si de o infrastructura invechita, care facea aproape imposibila conexiunea cu orasul.

Seaport District ib Boston
Reorientat treptat spre turisti, azi cartierul incepe sa respire
Seaport District in Boston
Tot ce vezi aici era o zona rau-famata pana in urma cu 10 ani
Seaport District in Boston
Prin 2010, pe aici se plimbau doar mafiotii. Azi se plimbă turistii

Astazi, Seaport District, o zona de circa 2 kilometri patrati , a ajuns sa fie numit Innovation District, pentru că aici isi au sediul peste 200 de firme, dintre care cateva zeci sunt din industria IT si high-tech, cu nume uriase.

the future of Boston

Cladirile industriale au fost renovate si transformate in birouri, altele, date jos, terenurile virane si parcarile inlocuite cu imobile ultramoderne. Zona portuara si centrul au fost renovate si pietonizate, iar trotuarele, largite.

Central Boston
Seaport este acum un cartier extrem de cautat de firme mari
Central Boston
Centrul orasului a fost renovat si el
Pedestrian streets in Boston
Au aparut in centru si primele strazi pietonale, iar aceasta retea se va extinde

Locul autostrazii suspendate, a liniei ferate nefolosite, a fabricilor si depozitelor abandonate nu a fost acoperit de malluri, parcari supraetajate si complexe rezidentiale, ci a fost preluat, intr-o dezvoltare coerenta, cu viziune, de primarie, care a finantat, intr-o lupta continua cu mafia imobiliara, construirea de parcuri, spatii de relaxare si piste de biciclete.

Boston old town
Prin comparatie, centrul vechi al orasului are inca nevoie de ceva renovari
Boston squares
Scuarurile permit socializarea, atunci cand nu sunt luate cu asalt de turisti
Boston streets
Pistele de biciclete sunt inca goale. Dar soferii vad ca biciclistii ajung mai repede la destinatie si invata, treptat

Se renunta inca greu la notiunea de transport individual – vorbim totusi de americani, dar incurajarea miscarii si relaxarii e in plin progres, atmosfera aproape turistica si placuta a centrului fiind dovada.

Boston – putintica istorie, pentru doritori

Boston a inceput ca asezare puritana, fondata de protestanti englezi fugiti de persecutia catolica, amprenta lor spartana ramanand pana astazi pe cladirile reci. Vei regasi atmosfera familiara europenilor, cu constructii de caramida rosie, doar ca fara vreo arhitectura care sa fascineze, asa cum ne-au obisnuit cele britanice. … asta cand nu te lovesti de hectarele de parcari supraterane si paienjenisul de autostrazi.

South Boston
South Boston, zona saraca in care s-au filmat atatea filme celebre
West End streets of Boston
Strazile in panta dinspre West End au un sarm aparte

Fondatorii Bostonului erau oameni proveniti din toate paturile sociale si cu meserii dintre cele mai diverse – macelari, zidari, berari, pescari si capitani de nave, bibliotecari, paslari, apotecari, caramidari, croitori.

founders of Boston
Fondatorii Bostonului erau oameni proveniti din toate paturile sociale, dar cu ambitii comune.

Limba de pamant pe care au poposit emigrantii, au extins-o, niveland muntele Vermont si transportand sute de tone de pamant cu carutele, asanand mlastina si transformand zona in Bostonul de astazi.

Toti pelerinii si emigrantii erau extaziati de paradisul lumii noi – gasim descrieri, extravagante alocuri, despre homari cantarind peste 20 de kilograme, stridii uriase de o lungime de picior (daca nu ma insel, ~30cm), si morcovi considerabil mai mari decat ai celor din Newfoundland – comparatie probabil impresionanta.

Daca te vei intalni cu denumiri familiare ale locurilor, ei bine acest lucru il datoram tanarului print Charles (avand 14 ani la acel moment) care, prezentandu-i-se prima harta documentata a Boston Harbor (1614), acesta a dat nume englezesti locurilor, multe intalnite si astazi – River Charles, Cape Anna și Plimouth.

Cu acestea fiind spuse, hai si cu un… 

Top 9 locuri de vazut in Boston

Copley Square, Boston

De aici pornind, poti vizita intr-un areal restrans, Old South Church – cea mai veche biserica din Boston, Boston Public Library – cea mai veche biblioteca din America, proiectata si ridicata in 1895 ca ‘palat pentru oameni’,  si Trinity Church – cu o arhitectura specifica landurilor germane, adusa de catre diaspora germana.

Copley Square, Boston
Copley Square, Boston

Boston Public Garden, Boston

Este prima gradina botanica din America, dar nu foarte botanica, nu va faceti iluzii. Ramane insa un element important in viata celor din Boston, fara indoiala.

Boston Public Garden, Boston
Boston Public Garden, Boston

Zona a apartinut mestesugarilor care confectionau funii si franghii pentru corabii (pe strada Charles de astazi). Mai tarziu (~1804), pe aici fost trasat drumul de transportat pamantul dinspre muntele Vermont spre mlastinile Bostonului. A urmat cumpararea terenurilor de la mestesugari iar apoi, cu ajutorul si ambitia filantropistului Horace Gray, s-a creat Botanic Garden din Boston. Nu insa fara o presiune constantă din partea constructorilor privati, conflicte de interese cu mafia imobiliara ce continua pana astazi.

Boston Common Park, Boston

Pana la sosirea colonistilor, zona bazinului a fost locuita de nativii americani timp de peste 8000 de ani. La sosirea puritanilor (~1634), acestia au cumparat zona de la  primul colonist european al Bostonului – William Blaxton (aka Blackstone), transformand-o intr-un fel de multi-use land.

Boston Common Park, Boston

Conform traditiei lor de pastori, acestia au folosit-o drept pasune timp de aproape 200 de ani, pana cand, in 1830, oficial a fost interzis accesul vitelor si s-a inceput transformarea din Common Land in Common Park.

Boston Common Park, Boston

Intre timp, tot aici, timp de aproape 175 de ani, dreptii crestini isi executau prin spanzurare publica concetatenii sub acuzatia de vrajitorie ori alte imaginatii. Astfel zona devenea si loc de spectacol live.

New State House, Boston

Un element interesant al New State House terminata in 1798 il reprezinta cupola. Piesa originala a fost realizata din lemn sub forma de con de pin, sugerand importanta industriei de cherestea din Boston in perioada sa coloniala.

New State House, Boston
New State House, Boston

Pentru ca lemnul incepuse sa-i cedeze destul de repede, in 1802 cupola a fost acoperită cu cupru. A fost vopsita in gri, apoi galben si revenit iar la culoarea gri, pentru a impiedica reflexia luminii si a limita astfel pericolul bombardarii sale in timpul raidurilor aeriene. In 1997 cupola a fost refacuta si… aurita (sic! ;)).

King’s Chapel, Boston

Burying Ground, site istoric aflat pe traseul Freedom Trail, este cel mai vechi cimitir din oras (1630), loc unde se afla inmormantati guvernatori si personalitati ale Bostonului. Desi poarta numele capelei aflata in incinta, cimitirul nu are nicio legatura cu aceasta si nici nu este afiliat vreunei biserici.

Burying Ground, Boston

King’s Chapel apartine congregatiei anglicane careia, in 1686, dupa cautari indelungate de teren potrivit, i-a fost oferit un loc in cimitirul deja existent pentru a-si construi Capela.

Faneuil Hall Market Place, Boston

Faneuil Hall, numita si ‘Leaganul Libertatii’, a fost locul de intalnire a patriotilor in ajunul revolutiei americane.

Decizia construirii Faneuil Hall s-a facut la limita – la o diferenta de 7 voturi – 367 pro, 360 contra. O constructie cu pretentii de piata publica era o curiozitate de-a dreptul socanta, complet lipsita de sens intr-o societate obisnuita cu achizitionarea si livrarea la domiciliu a marfurilor, nicidecum cumpararea lor dintr-o piata centralizata in oras.

Faneuil Hall Market Place, Boston

Intr-un final, in 1740 au inceput lucrarile de construire, cu model al cladirii bazat pe tipicul cladirilor de piete ale tarilor engleze, cu standuri de piata jos si sala de adunari la etaj. Constructia nu s-a facut din fondurile orasului, ci a fost finantata de un bogat comerciant – Peter Faneuil, ce a oferit-o drept cadou Bostonului.

Astazi Faneuil Hall este inima Bostonului, o zona pietonala respirand un spirit tanar, relaxat, plin de viata, cu evenimente culturale si spatii de socializare.

Old Quincy Hall, Boston

Tot aici gasim si Primăria veche a Bostonului, folosita de consiliul municipal in perioada anilor 1865-1969. A fost una dintre primele cladiri ale Statelor Unite contruite in stil francez. In timp, utilitatea Old City Hall s-a tot adaptat pentru a indeplini si alte functii.

La intrarea in curtea cladirii se afla statuia unui magarus, reprezentand partidul democrat, cu doua amprente de bronz in fata lui, etichetate ‘Stau in Opozitie’ si o placa ce explica simbolistica.

Tot aici se afla si o mica placa comemorativa amintind de masacrul care a avut loc in martie 1770, in urma luptelor de strada purtate intre bostonieni si Tunicile Rosii (armatele britanice ale Coroanei), conflicte provocate de ocupatia si taxele excesive ale britanicilor. 

Old State House, Boston

Este cea mai veche cladire publica ramasa, construita in 1713 pentru birourile guvernamentale ale Massachusetts Bay Colony. Acesta se afla pe locul primei case din Boston, care a ars în 1711.

Old State House, Boston

De la balconul ei s-au tinut multe discursuri si dezbateri ale patriotilor militand impotriva coroanei britanice. Tot de aici a fost proclamata Declaratia de Independenta, in 18 iulie 1776.

În 1881 a fost fondata Bostonian Society pentru a pastra cladirea. Orasul Boston a fost de acord sa refaca Old State House la un aspect mai istoric si sa inchirieze etajul pentru a gazdui muzeul.

Harbour, Boston

Când primii coloniști englezi au debarcat în zona, aproximativ 15.000 de indigeni trăiau de-a lungul coastei. Unii istorici il considera pe Norseman Thorwald – fiul lui Erik cel Roșu, primul explorator ai coastei Noii Anglii în 1004 e.n., cel care a numit regiunea „Vinland”.

Cele mai vechi hărți ale Boston Harbor dateaza din anii 1500. Exploratorul John Smith a prezentat prințului Charles în 1614 prima hartă documentată a portului Boston și a coastei New England, cu doar opt insule portuare.

Astazi numaram 34 de insule si peninsule care alcatuiesc Boston Harbor Islands National Park, multe accesibile doar cu feribotul, si destinate activitatilor sezoniere turistice dintre cele mai diverse. Si placute 🙂

Citeste si:

Leave a Reply

Please use your real name instead of you company name or keyword spam.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close