Biserica din Densus, cea mai veche biserica din Romania | Xplorio

Biserica din Densus, cea mai veche biserica din Romania

La Densus ajungi apucand pe drumul care duce de la Hateg la Totesti si apoi cotind-o la dreapta. De altfel, odata ajuns in zona, ii vei vedea turnul si forma de piramida, iar odata apropiat de ea, vei ramane uimit de cat de modesta si de primitoare este.

 

In ciuda faptului ca este considerata a fi cea mai veche biserica din Romania in care se mai tin slujbe, Biserica din Densus nu arata la fel de rau ca atatea si atatea monumente istorice chiar mai noi, dar cazute in ruina. Asta te face sa te simti bine, caci se vede inca viata in aceasta cladire veche de circa 700 de ani.

Se pare ca cel putin o parte din biserica a fost construita din ramasite ale cetatii Ulpia Traiana Sarmizegetusa, aflata la mica distanta, de altfel. Nimic nou sub soare, iar stilul cu influente romanice ii tradeaza nu doar vechimea, dar si influentele arhitecturale ale spatiului romanesc din Transilvania, influente care inca veneau de la Roma.

Mica, umana si totusi neclintita in fata sutelor de ani, cam asa poate fi caracterizata aceasta constructie vazuta de noi in cadrul campaniei Redescopera Romania. Merita vizitata oricand aveti ocazia sa treceti prin Hateg!

Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCR, Dacia,Romtelecom, Paralela 45 si Muzeul Taranului Roman.

www.redescoperaromania.ro

Citeste si:

One Comment

  1. miruna mihaela March 17, 2011 7:14 pm

    interiorul a fost distrus de cateva ori de pagani, prin secolele 16 17 din cate imi aduc aminte:)

    http://Website

Leave a Reply

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>